Elk kind heeft een eigen verhaal en dat beseffen we bij VIGO maar al te goed. Daarom begeleiden onze prothesisten elk kind met een armprothese op een persoonlijke manier van A tot Z. Zo kunnen kinderen op hun eigen tempo wennen aan hun armprothese en leren ze er optimaal gebruik van te maken.

Is een armprothese wel nodig?

Kinderen die aanspraak maken op een armprothese worden in meer dan 90% van de gevallen met hun beperking geboren. Ze staan er van kleins af aan mee op en ze gaan ermee slapen. Daardoor wennen ze vaak erg snel aan hun beperking en proberen ze zoveel mogelijk zelfstandig uit te voeren.

Is een armprothese dan wel nodig als het ook zonder lijkt te lukken?
Het antwoord is ‘ja’ en dat om 3 redenen:

 1. Kinderen die geen armprothese gebruiken gaan vaak hun valide hand, arm en schouder overbelasten ter compensatie van wat ze niet kunnen met hun mindervalide arm. Dat kan reeds als jongvolwassene leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals schouderklachten of overmatige slijtage van gewrichten.
 2. Als uw kind later in de pubertijd of als jongvolwassene beslist dat hij of zij toch graag een armprothese zou gebruiken, dan is het veel moeilijker om aan een armprothese te wennen en om die optimaal te leren gebruiken dan wanneer ze er al van kleins af aan mee werken.
 3. Mocht er iets gebeuren met de valide hand of arm (bv. een armbreuk), dan kan het kind zich met een armprothese nog behelpen. Zonder armprothese wordt dit problematisch.

Voor ouders is het dan ook erg belangrijk om te onthouden dat u uw kind best al op heel jonge leeftijd vertrouwd maakt met een armprothese. Zo kan uw kind op latere leeftijd zelfstandig kiezen of een armprothese voor hem of haar al dan niet een blijvende meerwaarde biedt.

Welke armprothesen voor kinderen bestaan er?

Esthetische armprothese

Deze protheses worden voornamelijk om esthetische redenen en als fixatiemiddel gebruikt. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan het fixeren van een blad papier tijdens het schrijven of aan het vasthouden van een bal. Door het bevestigen van een fietshulp wordt ook fietsen mogelijk.

Esthetische protheses worden in ons eigen atelier vervaardigd uit silicone. We spiegelen hierbij de valide arm en dankzij de uiterst nauwkeurige kleurbepaling ziet de armprothese er nagenoeg levensecht uit.

Kinderen dragen dit doorgaans vanaf de leeftijd van 8 maanden tot +-5 jaar waarna ook een myo-elektrische armprothese (zie hieronder) tot de mogelijkheden behoort.

Myo-elektrische armprothese

Zodra het kind de leeftijd heeft bereikt van ongeveer 5 jaar, kan er ook een myo-elektrische armprothese voorzien worden. Bij myo-elektrische armprothesen sturen spierimpulsen de prothese aan. Hierdoor wordt het onder meer mogelijk om objecten te grijpen en te klemmen.

Afhankelijk van het type myo-prothese kan uw kind hierdoor heel wat extra handelingen uitvoeren zoals knippen met een schaar, een rits toedoen, veters knopen, enzovoort.

Kinderen kunnen indien gewenst zowel gebruikmaken van een esthetische alsook van een myo-elektrische armprothese en die afwisselend dragen.

Welke stappen moet een kind doorlopen om een armprothese te krijgen?

 1. Consultatie bij een gespecialiseerde arts: In eerste instantie gaat u op consultatie met uw kind bij een gespecialiseerde arts die actief is in Orthopedie, Fysische Geneeskunde en Revalidatie, Pediatrie, Reumatologie, Neurologie, Chirurgie of Neuropsychiatrie. Zij moeten de armprothese voorschrijven om van een terugbetaling door het RIZIV te kunnen genieten.
 2. Maatopname: Nadat u een afspraak met ons heeft vastgelegd, nemen wij de maat op van de armprothese. Wanneer het gaat om een esthetische prothese, gaan we vervolgens meteen voor uw kind aan de slag. Bij een myo-elektrische armprothese dienen wij eerst de terugbetaling aan te vragen bij het ziekenfonds.
 3. Passen en testen van een proefprothese: In deze fase past het kind voor het eerst een tijdelijke armprothese op maat die het dan 14 dagen kan dragen om te kijken of de lengte, de grootte en de stand goed aanvoelt.
 4. Kleurbepaling en productie: Als alles goed zit gaan we bij een esthetische armprothese over tot het bepalen van de kleur. Vervolgens starten we ook met de productie.

Het proces van de maatopname tot en met de productie neemt ongeveer 6 tot 8 weken in beslag.

Wat met de hernieuwing van een armprothese?

De groei van kinderen staat natuurlijk niet stil en daarom is het regelmatig nodig om de armprothese te hernieuwen of aan te passen.

In het schema hieronder ziet u wanneer een kind wettelijk recht heeft op een terugbetaling van een nieuwe armprothese of een onderhoud ervan.

Esthetische armprothese

 • Hernieuwing tot 14 jaar: jaarlijks
 • Hernieuwing van 14 – 21 jaar: tweejaarlijks
 • Onderhoud: jaarlijks
 • Nieuwe handschoen: jaarlijks

Myo-elektrische armprothese

 • Hernieuwing armprothese: tweejaarlijks
 • Hernieuwing koker: jaarlijks
 • Onderhoud: halfjaarlijks
 • Nieuwe handschoen: halfjaarlijks

Uiteraard staan we bij VIGO altijd paraat, want elk kind evolueert en groeit op zijn eigen tempo. Van zodra de prothese te klein wordt, kan uw kind bij onze prothesisten terecht om de armprothese aan te passen.

De meerwaarde van VIGO

Waarom kiezen voor VIGO? Daar zijn een aantal goede redenen voor:

 • De VIGO-experten beschikken over een jarenlange ervaring.
 • Nauwgezette begeleiding van A tot Z met eventueel ook kinesitherapeutische ondersteuning binnen VIGO
 • Nauwe samenwerking met erkende revalidatiecentra die gespecialiseerd zijn in amputaties
 • Onze esthetische armprotheses worden volledig op maat gemaakt in ons eigen siliconenatelier. Door een uiterst nauwkeurige kleurbepaling komen we tot nagenoeg levensechte armprothesen.
 • VIGO beschikt over 15 verschillende vestigingen waar onze experten altijd voor uw kind paraat staan.

Contacteer ons

Heeft u vragen of wenst u even langs te komen om de mogelijkheden te bekijken? Aarzel dan zeker niet om ons geheel vrijblijvend te contacteren.

Samen met u gaan we op zoek naar de oplossing die het beste bij uw kind past.

menu