Gegroeid vanuit een nood bij CP-patiënten met complexe bewegingsstoornissen, heeft Prof. Monbaliu (KU Leuven) samen met zijn team, de wetenschap ingezet om een nieuwe hoofd-voetbesturing te lanceren. Het systeem heet CoMoveIT Smart en maakt gebruik van artificiële intelligentie om onwillekeurige bewegingen van de gebruiker te herkennen en te compenseren. Het resultaat is een eenvoudige en praktische toepassing met een grote impact op de mobiliteit, onafhankelijkheid en levenskwaliteit.

Voor wie is deze hoofd-voetbesturing bedoeld?

De rolstoel is specifiek bedoeld voor personen die moeite hebben om de joystick op elektrische rolstoelen te gebruiken. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om rolstoelgebruikers met hersenverlamming. Hun intellectuele mogelijkheden zijn nog prima, maar hun ernstige motorische problemen beperken hun opties. Daardoor maken ze veel onvrijwillige bewegingen, waardoor ze geen traditionele elektrische rolstoel kunnen bedienen. Zij zijn voor hun verplaatsingen dus aangewezen op de hulp van anderen. Dit rolstoelbesturingssysteem brengt daar verandering in en creëert een maximale onafhankelijke mobiliteit

De werking van de hoofd-voetbesturing

Het CoMoveIT Smart-systeem is een hoofd-voetbesturing die op de rugleuning van de elektrische rolstoel wordt gemonteerd. Het heeft een achter-, linker- en rechterkussen waar de gebruiker met zijn of haar hoofd tegen duwt om naar links, naar rechts of vooruit te gaan. Dit systeem kan ook via voetplaten bestuurd worden. Binnenin de hoofdkussens en voetplaten zitten sensoren die beweging capteren en vertalen in een soepele aandrijving van de rolstoel. Dankzij artificiële intelligentie past het systeem zich elke seconde automatisch aan op basis van de bewegingen van de gebruiker.

De voordelen

  • Meer zelfstandigheid
  • Zeer makkelijk aan te leren
  • Soepele rijcontrole
  • Continue aanpassing aan jouw rijstijl
  • Geen onderhoud nodig

Contactaanvraag voor een specifieke patiënt

Heeft u een patiënt in gedachten die mogelijk baat zou bij hebben bij dit besturingssysteem? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Contact opnemen

VIGO als partner voor de verdeling

Voor de verdeling en professioneel advies naar de gebruikers van het slimme plug-in systeem, ging CoMoveIt op zoek naar een partner met een ruime ervaring bij de CP-doelgroep en vond die bij VIGO.

Onze paramedische zorgverstrekkers komen dagelijks in instellingen en multifunctionele centra waar ze samen met de artsen en zorgverleners CP-patiënten opvolgen. We hebben dan ook heel wat ervaring met de meest uiteenlopende rolstoelsystemen en de mogelijkheden hiervan voor CP-patiënten.

In de pers

Meer informatie?

menu