
Been- en voetprothesen
Bij een amputatie van een onderste lidmaat, verlies je als patiënt meteen een deel van je mobiliteit. Dat hoeft niet definitief te zijn. Dankzij de hedendaagse technieken in de moderne prothesen kan je voor het grootste deel je mobiliteit en bewegingsvrijheid terugkrijgen.
Elke prothese wordt aangemeten op basis van de noden van de patiënt en aangepast aan zijn amputatie.

Elke prothese wordt aangemeten op basis van de noden van de patiënt en aangepast aan zijn/haar amputatie. Daarbij wordt ook het activiteitsniveau en de persoonlijke behoeften van de patiënt in rekening gebracht. Sommige mensen willen een esthetische prothese, waar anderen meer fuctionaliteit nodig hebben.
VIGO heeft heel wat expertise in huis op het gebied van osseointegratie prothesen (lees artikel in ons nieuws) alsook sportprothesen voor verschillende disciplines zoals atletiek, zwemmen, hockey, ....
Heeft u specifieke noden, contacteer ons zodat we voor u een oplossing kunnen zoeken.
Soorten protheses
Op basis van het amputatieniveau, onderscheiden we volgende prothesen :
Voet/teenprothese
Onderbeenprothese
Bovenbeenprothese
Voet/teenprothese
Bij amputatie van de voet of een gedeelte van de voet, voorzien we een siliconen prothese. Deze prothese verbetert het looppatroon en beschermt de stomp maar heeft vooral ook een esthetische functie.
De prothese wordt zo natuurgetrouw mogelijk gemaakt in ons siliconenatelier. Hierbij wordt gekeken naar de gezonde voet of tenen en worden de vorm van nagels en aders nauwkeurig overgenomen.
Daarnaast wordt een kleurbepaling gedaan zodat het uitzicht van de prothese zo goed mogelijk overeenkomt met de gezonde lidmaat. Voor wie wil, kunnen we ook een tattoo aanbrengen op de
prothese.
Onderbeenprothese
In geval van een amputatie onder de knie, werken we met een onderbeenprothese. Deze bestaat uit een prothesevoet en prothesekoker met verbindingsstukken. VIGO biedt heel wat mogelijkheden op gebied van prothesevoeten, die u kan testen alvorens we de beste keuze voor u selecteren. Wij hebben eveneens een ruime ervaring met alle soorten blades, van stapblades tot sportblades.
Met onze nieuwste 3D printing techniek, streven we naar een nog betere pasvorm van de prothesekoker.
Je hebt de keuze om de onderbeenprothese gewoon op zich te dragen of deze af te werken met een waarheidsgetrouwe siliconen cover of een designcover. Ontdek de mogelijkheden.
De eerste 3D geprinte prothesekokers in België

Bovenbeenprothese
In geval van een amputatie boven de knie heeft u een bovenbeenprothese nodig. Deze wordt opgebouwd met een prothesevoet, -knie, -koker en de nodige verbindingsstukken.
Naast de prothesevoet, waarvan VIGO talloze mogelijkheden heeft die u kan uittesten, is de protheseknie is een essentieel deel van de bovenbeenprothese dat niet enkel zorgt voor een soepeler stappatroon maar ook voor veiligheid en stabiliteit.
In geval van een amputatie boven de knie is de protheseknie is een essentieel deel van de bovenbeenprothese
Bij een bovenbeenamputatie is de protheseknie een essentieel onderdeel van de prothese. Het is een belangrijk deel van onze zoektocht om je persoonlijke nood aan stabilititeit, functionaliteit en veiligheid vast te stellen. Het juiste type maar ook de instellingen van een protheseknie zijn hiervoor van cruciaal belang. Deze zorgt er voor dat je bewegingen en gang zo natuurlijk mogelijk zijn. Afhankelijk van je activiteitsniveau werken we met een mechanische of electronische knie.

Hoogtechnologische kniesystemen
De nieuwste hoogtechnologische kniesystemen zijn microprocessor gestuurd. Deze microprocessor gestuurde knieën of mechatronische knieën bevatten sensoren die de beweging van de knie en van de gebruiker detecteren, verwerken en omzetten in een correcte reactie. Bij snel wandelen, zal het onderbeen sneller naar voren worden bewogen of als je struikelt zal de prothese iets langer gestrekt blijven zodat je de tijd krijgt om je evenwicht te vinden. Het is ook mogelijk om op moeilijke ondergronden, trappen en hellingen te lopen.
Er zijn verschillende soorten mechatronische knieën beschikbaar. De juiste knie voor jou hangt af van je activiteitsniveau en de mate van veiligheid die je nodig hebt. Bij VIGO hebben we een uitgebreide ervaring met microprocessor gestuurde knieën en werken we samen met de meest innovatie leveranciers. Onze prothesisten bekijken met jou de verschillende mogelijkheden en laten je meerdere knieën laten testen alvorens je een gefundeerd advies geven. Meer lezen over de verschillende microprocessor gestuurde knieën?


Een microprocessor gestuurde knie doet het werk niet alleen
Het is zeer belangrijk om je nieuwe knie goed te leren gebruiken zodat je hem ten volle kan benutten. Wij begeleidden al vele patiënten in dit proces en hebben de juiste programma’s om je zo snel mogelijk resultaat te laten boeken. Deze programma’s kunnen op verschillende plaatsen uitgevoerd worden :
- in het revalidatiecentrum
- in de VIGO loopschool (ook nadat je het revalidatiecentrum hebt verlaten, kan je hier terecht)
- thuis via digitale oefenprogramma’s.
Het allerbelangrijkste is dat we er voor je zijn om je te ondersteunen en je vooruit te helpen, ook als het even wat moeilijker gaat. Helping people move on !
In geval van problemen met je protheseknie zijn we er ook ! We hebben tal van mogelijkheden om je zo snel mogelijk te helpen.
Geïnteresseerd hoe we werken ? Benieuwd wat we voor je kunnen doen ? Maak een afspraak met één van onze prothesisten en we nemen de tijd om naar je te luisteren en de beste oplossing te vinden.
Video: mijn electronische knie
Samira Chafai en haar Genium protheseknie
De voorbije maanden heeft VIGO met de patiënte Samira en Ottobock samengewerkt aan een bijzondere prothese met de Genium-knie en Meridium-voet. Een combinatie van deze twee hoogtechnologische producten is uniek in België, en zorgt voor het meest natuurlijke looppatroon dat de technologie op dit moment biedt. Samira vertelt over haar ervaring met de prothese.
In 2012 veranderde het leven van Samira Chafai drastisch door een arbeidsongeval. Na lang sukkelen, hevige pijnen en vele medische ingrepen, werd beslist om het bovenbeen te amputeren. Een beslissing die je niet zomaar neemt, maar bovenop deze moeilijke beslissing waren de informatieve gesprekken met VIGO-experten een houvast voor Samira en haar gezin. Op die manier kregen ze, al voor de operatie, een beter zicht over wat hen te wachten stond. “Dat het niet makkelijk zou worden, wisten we. Maar weten dat een heel team van experten klaar stond, gaf ons een ‘geruster’ gevoel.”

Samira’s eerste stappen
Drie maanden na de operatie leerde Samira stappen met een prothese. “Het ‘kunnen stappen’ gaf me een enorm bevrijdend gevoel, maar al snel kwamen ook de ongemakken van een “gewone prothese” naar boven.” Een reden waarom velen snel beginnen uit te kijken naar andere prothese mogelijkheden. Want uiteindelijk zoek je naar de beste manier om te stappen en streef je naar een veilig en stabiel gevoel.
Geen ‘overbodige luxe’
In samenspraak met VIGO en Ottobock kreeg Samira tijdelijk de Genium-knie om uit testen en later daarbij de Meridium-voet. “Wat een wereld van verschil!” lacht Samira, “na één week kon ik al zo veel meer en voelde ik me heel wat meer ontspannen. Want dankzij deze combinatie verlies ik op geen enkel moment de controle, voel ik me veiliger en kan daardoor zelfs een betere staphouding ontwikkelen. Het lijkt misschien een luxe-oplossing, maar dat is het echt niet! Het betekent dat je weer normaal kunt functioneren op een veiligere manier.”

Ondertussen overwint ze dagelijks nieuwe uitdagingen: “Onlangs stond ik zelfs op de ladder om onze blauwe regen bij te snoeien”, zegt Samira, “ik had niet gedacht dat ik dit ooit nog alléén zou kunnen doen.” De prothese geeft niet alleen een veilig gevoel maar stimuleert ook om te bewegen. “Op vakantie heb ik heel veel gestapt, op ongelijke ondergrond, bergop, bergaf en het lukte allemaal zonder ook maar één keer te vallen!”