Header beenprothese header image

Bij een amputatie van een onderste lidmaat, verlies je als patiënt meteen een deel van je mobiliteit. Dat hoeft niet definitief te zijn. Dankzij de hedendaagse technieken in de moderne prothesen kan je voor het grootste deel je mobiliteit en bewegingsvrijheid terugkrijgen.

Elke prothese wordt aangemeten op basis van de noden van de patiënt en aangepast aan zijn amputatie.
-
2808977

Elke prothese wordt aangemeten op basis van de noden van de patiënt en aangepast aan zijn/haar amputatie. Daarbij wordt ook het activiteitsniveau en de persoonlijke behoeften van de patiënt in rekening gebracht. Sommige mensen willen een esthetische prothese, waar anderen meer fuctionaliteit nodig hebben.

VIGO heeft heel wat expertise in huis op het gebied van osseointegratie prothesen (lees artikel in ons nieuws) alsook sportprothesen voor verschillende disciplines zoals atletiek, zwemmen, hockey, ....
Heeft u specifieke noden, contacteer ons zodat we voor u een oplossing kunnen zoeken.


Soorten protheses

Op basis van het amputatieniveau, onderscheiden we volgende prothesen :

  • Voet/teenprothese

  • Onderbeenprothese

  • Bovenbeenprothese

F voetprothese 4 F voetprothese1

Voet/teenprothese

Bij amputatie van de voet of een gedeelte van de voet, voorzien we een siliconen prothese. Deze prothese verbetert het looppatroon en beschermt de stomp maar heeft vooral ook een esthetische functie.

De prothese wordt zo natuurgetrouw mogelijk gemaakt in ons siliconenatelier.
Hierbij wordt gekeken naar de gezonde voet of tenen en worden de vorm van nagels en aders nauwkeurig overgenomen.
Daarnaast wordt een kleurbepaling gedaan zodat het uitzicht van de prothese zo goed mogelijk overeenkomt met de gezonde lidmaat. Voor wie wil, kunnen we ook een tattoo aanbrengen op de
prothese.

VIGO Sven Decaestecker1

Onderbeenprothese

In geval van een amputatie onder de knie, werken we met een onderbeenprothese. Deze bestaat uit een prothesevoet en prothesekoker met verbindingsstukken. VIGO biedt heel wat mogelijkheden op gebied van prothesevoeten, die u kan testen alvorens we de beste keuze voor u selecteren. Wij hebben eveneens een ruime ervaring met alle soorten blades, van stapblades tot sportblades.

Met onze nieuwste 3D printing techniek, streven we naar een nog betere pasvorm van de prothesekoker.

Je hebt de keuze om de onderbeenprothese gewoon op zich te dragen of deze af te werken met een waarheidsgetrouwe siliconen cover of een designcover. Ontdek de mogelijkheden.

De eerste 3D geprinte prothesekokers in België

2808978

Bovenbeenprothese

In geval van een amputatie boven de knie heeft u een bovenbeenprothese nodig. Deze wordt opgebouwd met een prothesevoet, -knie, -koker en de nodige verbindingsstukken.

Naast de prothesevoet, waarvan VIGO talloze mogelijkheden heeft die u kan uittesten, is de protheseknie is een essentieel deel van de bovenbeenprothese dat niet enkel zorgt voor een soepeler stappatroon maar ook voor veiligheid en stabiliteit.

In geval van een amputatie boven de knie is de protheseknie is een essentieel deel van de bovenbeenprothese
-

Bij een bovenbeenamputatie is de protheseknie een essentieel onderdeel van de prothese. Het is een belangrijk deel van onze zoektocht om je persoonlijke nood aan stabilititeit, functionaliteit en veiligheid vast te stellen. Het juiste type maar ook de instellingen van een protheseknie zijn hiervoor van cruciaal belang. Deze zorgt er voor dat je bewegingen en gang zo natuurlijk mogelijk zijn. Afhankelijk van je activiteitsniveau werken we met een mechanische of electronische knie.

RHEO KNEE Lifestyle 2

Hoogtechnologische kniesystemen

De nieuwste hoogtechnologische kniesystemen zijn microprocessor gestuurd. Deze microprocessor gestuurde knieën of mechatronische knieën bevatten sensoren die de beweging van de knie en van de gebruiker detecteren, verwerken en omzetten in een correcte reactie. Bij snel wandelen, zal het onderbeen sneller naar voren worden bewogen of als je struikelt zal de prothese iets langer gestrekt blijven zodat je de tijd krijgt om je evenwicht te vinden. Het is ook mogelijk om op moeilijke ondergronden, trappen en hellingen te lopen.

Er zijn verschillende soorten mechatronische knieën beschikbaar. De juiste knie voor jou hangt af van je activiteitsniveau en de mate van veiligheid die je nodig hebt. Bij VIGO hebben we een uitgebreide ervaring met microprocessor gestuurde knieën en werken we samen met de meest innovatie leveranciers. Onze prothesisten bekijken met jou de verschillende mogelijkheden en laten je meerdere knieën laten testen alvorens je een gefundeerd advies geven. Meer lezen over de verschillende microprocessor gestuurde knieën?

Ontdek er alles over!

IMGP5996

Een microprocessor gestuurde knie doet het werk niet alleen

Het is zeer belangrijk om je nieuwe knie goed te leren gebruiken zodat je hem ten volle kan benutten. Wij begeleidden al vele patiënten in dit proces en hebben de juiste programma’s om je zo snel mogelijk resultaat te laten boeken. Deze programma’s kunnen op verschillende plaatsen uitgevoerd worden :

  • in het revalidatiecentrum
  • in de VIGO loopschool (ook nadat je het revalidatiecentrum hebt verlaten, kan je hier terecht)
  • thuis via digitale oefenprogramma’s.


Het allerbelangrijkste is dat we er voor je zijn om je te ondersteunen en je vooruit te helpen, ook als het even wat moeilijker gaat. Helping people move on !

In geval van problemen met je protheseknie zijn we er ook ! We hebben tal van mogelijkheden om je zo snel mogelijk te helpen.

Geïnteresseerd hoe we werken ? Benieuwd wat we voor je kunnen doen ? Maak een afspraak met één van onze prothesisten en we nemen de tijd om naar je te luisteren en de beste oplossing te vinden.

Video: mijn elektronische knie

menu