Prendre rendez-vous

Een rolstoel aanvragen: hoe doe je dat?

Rolstoel aanvragen

Een rolstoel aanvragen kan op het eerste zicht een complexe zaak lijken, maar in deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe je een rolstoel aanvraagt, zodat je zo snel mogelijk op weg kan.

Stap 1: het voorschrift voor de aanvraag van je rolstoel

Voordat je een mobiliteitshulpmiddel aanvraagt, ga je best eerst langs bij je huisarts. Na onderzoek zal de arts in kwestie je een voorschrift meegeven, waarmee je naar een verstrekker van mobiliteitshulpmiddelen zoals VIGO kan stappen.

In bepaalde gevallen (vaak bij meer geavanceerde hulpmiddelen zoals een elektronische rolstoel, actieve rolwagen of hulpmiddel op maat) zal de huisarts je doorverwijzen naar een gespecialiseerd rolstoeladviesteam. Dat is een erkend team van zorgverleners dat meestal verbonden is aan een ziekenhuis en een bijkomend onderzoek zal doen.

Stap 2: naar de mobiliteitsverstrekker

Met het voorschrift op zak maak je een afspraak bij een erkende verstrekker van mobiliteitshulpmiddelen zoals VIGO.

Hier zullen we eerst luisteren naar wat jij precies nodig hebt om vervolgens samen met jou te bekijken welke rolstoel het beste bij je past. In onze ruime showrooms in Wetteren, Heverlee, Genk, Wilrijk of Roeselare kunnen we je ook al heel wat modellen tonen. Daarnaast is het uiteraard ook mogelijk om rolstoelen eerst een tijdje te testen vooraleer tot aankoop over te gaan.

Eens we het erover eens zijn welke rolstoel het wordt, stellen we een aanvraagformulier op. Voor geavanceerde hulpmiddelen is het mogelijk dat we ook een motiveringsrapport opstellen waarin één van onze verstrekkers verduidelijkt waarom je dit hulpmiddel precies nodig hebt.

Stap 3: controleren van je aanvraag

Nadat het aanvraagformulier voor je rolstoel werd ingediend, wordt er gecontroleerd of je voldoet aan de voorwaarden om een rolstoel met (gedeeltelijke) terugbetaling te kopen. Deze controle gebeurt door je zorgkas. Deze procedure duurt gemiddeld 15 werkdagen. Hier hoef jij zelf geen enkele actie voor te ondernemen.

Stap 4: Resultaat van je aanvraag

Zodra alle controles zijn afgerond, word je op de hoogte gebracht of je aanvraag is goedgekeurd, gedeeltelijk goedgekeurd of geweigerd. Als je aanvraag is goedgekeurd, dan bestelt je mobiliteitsverstrekker de rolstoel in kwestie. Is er een gedeeltelijke goedkeuring of weigering, dan zoeken we samen met jou naar de meest geschikte oplossing.

Wij begeleiden u van A tot Z bij de aanvraag van uw rolstoel

Ontdek ons aanbod