Afspraak maken

Terugbetaling van rolstoelen en mobiliteitshulpmiddelen in Vlaanderen

Terugbetaling rolstoelen

De terugbetaling van rolstoelen en andere mobiliteitshulpmiddelen wordt in Vlaanderen gereguleerd door de VSB (Vlaamse Sociale Bescherming). In deze blog vatten we voor u samen wat de belangrijkste regels zijn rond terugbetaling van rolstoelen en mobiliteitshulpmiddelen in Vlaanderen wanneer u besluit een rolstoel aan te kopen.

Terugbetalingsbedrag bij aankoop

Bij de aankoop van een rolstoel of mobiliteitshulpmiddel zoals een scooter, driewielfiets of een loophulpmiddel komt de Vlaamse sociale bescherming tussen voor een vast bedrag.

Hier vind je de lijst van alle rolstoelen en mobiliteitshulpmiddelen waarvoor een terugbetaling geldt in 2023. Je vindt er:

  • De beschikbare mobiliteitshulpmiddelen inclusief merk en fabrikant
  • De prijs van het hulpmiddel
  • Het bedrag van terugbetaling
  • Het eventuele supplement dat de gebruiker zelf moet betalen


Uiteraard moet een rolstoel vaak ook aangepast worden aan de individuele behoeften van de rolstoelgebruiker. Daarom worden ook bepaalde aanpassingen aan een rolstoel terugbetaald. De lijst met mogelijke aanpassingen vind je via deze link.

Rolstoel voor ouderen - Vrouw in rolstoel met haar hond

Terugbetaling bij onderhoud of herstelling

Is uw rolstoel of mobiliteitshulpmiddel toe aan een onderhoud of herstelling? Ook dan neemt de Vlaamse sociale bescherming een vast deel van de kosten op zich. Dit bedrag hangt af van het type hulpmiddel en uw medische toestand.

  • Voor rolstoelen en fietsen bedraagt het terugbetalingsbedrag €150 en voor scooters €250
  • Dit bedrag kan oplopen tot 40% van de totale tussenkomst die de VSB voor je hulpmiddel betaald heeft bij aankoop. Dit hangt af van je medische toestand.


Bij het aanvragen van een rolstoel of mobiliteitshulpmiddel helpt uw VIGO-zorgverstrekker u bij het invullen van het aanvraagformulier. Daarin vraagt hij of zij ook een bedrag aan voor onderhoud of herstellingen dat past bij uw mobiliteitshulpmiddel. Vervolgens beslist de zorgkas over deze aanvraag en wordt er ook meegedeeld welk bedrag er wordt voorbehouden voor onderhoud en herstellingen.

Op het moment dat er een herstelling of onderhoud nodig is, betaalt de zorgkas tot het forfaitair bedrag bereikt is. Indien dit bedrag overchreden wordt moet u dit betalen als supplement.

Kind zit in rolstoel

In welke situaties moet ik zelf bijdragen aan mijn rolstoel of mobiliteitshulpmiddel?

Er zijn 5 mogelijke situaties waarin je zelf zult een stuk zal moeten bijdragen aan het bekostigen van uw rolstoel of mobiliteitshulpmiddel.

  1. Supplement bij aankoop
    Wanneer een merk of model duurder is dan wat de bijdrage van de Vlaamse sociale bescherming bedraagt, dan zal je een supplement moeten betalen. De supplementen vind je in deze lijst.
  2. Meerprijs voor een geavanceerder hulpmiddel dan strikt nodig
    Onze VIGO-verstrekkers stellen op basis van het voorschrift van je arts een rolstoel of mobiliteitshulpmiddel voor dat bij u past. Wil u een geavanceerder model, dan zal u de opleg hiervan zelf moeten betalen. Een concreet voorbeeld: wanneer u volgens uw voorschrift nood heeft aan een manuele rolstoel, maar u verkiest toch een elektrische, dan zal de VSB enkel tussenkomen voor het bedrag van de manuele rolstoel.
  3. Extra aanpassingen
    Wanneer je extra aanpassingen aan je rolstoel wenst door te voeren dan diegene die als strikt noodzakelijk worden beschouwd, dan zal u die opleg zelf moeten betalen. Hier vind je een overzicht van alle mogelijke aanpassingen inclusief terugbetalingsbedrag.
  4. Kosten voor onderhoud en herstellingen boven je forfait
    Zoals hierboven vermeld is er een basisforfait voorzien voor onderhouds- en herstellingskosten. Van zodra je dit bedrag overschrijdt, dan moet je zelf dit supplement betalen.
  5. Aankoop meerdere mobiliteitshulpmiddelen
    Wanneer je meerdere mobiliteitshulpmiddelen nodig hebt, dan komt de VSB in een aantal gevallen tussen. Voldoe je echter niet aan deze voorwaarden, dan zal je het bedrag voor de extra hulpmiddelen zelf moeten betalen.

Contacteer ons voor meer informatie

Onze mobiliteitsspecialisten zijn perfect op de hoogte van de terugbetalingswetgeving en staan u graag met raad en daad bij; Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen via het nummer 09 292 20 24