Afspraak maken
Diabetesvoeten header image

Wat is een diabetesvoet?

Diabetesvoet is een aandoening waarbij diabetici wonden krijgen op de voet die zeer moeilijk genezen. Dat komt doordat diabetici vaak te kampen krijgen met een verminderde bloedcirculatie. Diabetes kan ook zorgen voor minder gevoel in de voeten. Door dit verminderde gevoel merken diabetici voetwonden niet altijd tijdig op en worden ze dus ook niet op tijd verzorgd.

20 tot 30 procent van de diabetespatiënten ontwikkelt voetwonden die zonder een professionele wondzorg kunnen leiden tot ernstige complicaties en soms zelfs tot amputatie.

Een goede opvolging en voetverzorging zijn daarom belangrijk en kunnen voetzweren bij een diabetische voet helpen voorkomen.

Behandeling van diabetesvoet

Professional?

Bent u een professional die patiënten wil helpen met diabetesvoeten? Klik dan even verder en ontdek hoe wij u kunnen bijstaan.

Meer informatie over diabetesvoeten

Orthopedische behandeling van diabetesvoeten

Orthopedische behandeling van de voeten bij diabetes wordt aanbevolen om diabetesvoeten te voorkomen en te behandelen. VIGO, specialist in orthopedische hulpmiddelen met locaties in gans België, ontvangt patiënten die orthopedische behandeling nodig hebben bij diabetesvoeten. Wij werken nauw samen met diabetesteams. We kunnen helpen met orthopedische hulpmiddelen gaande van schoenen, steunzolen en compressie tot prothesen en orthesen.

Diabetesvoeten - inspectie met vergrootglas
Diabetesvoet - icoon schoenen

1. Preventie: informeren over zelfzorg en risicofactoren

Het risico op het ontwikkelen van diabetes of complicaties bij diabetes wordt aanzienlijk verkleind als je goed eet, regelmatig beweegt, niet rookt en het medicatieadvies van je arts opvolgt.

Voetcomplicaties komen echter vaak voor bij diabetes. Het is dus belangrijk om je voeten goed te verzorgen en regelmatig naar je huisarts te gaan voor een goed voetonderzoek.

Diabetesvoet - icoon Walker boot

2. Orthopedische behandeling

  • Orthopedische inlegzolen en schoenen
  • Walker steunzolen

Orthopedische behandeling wordt aanbevolen als je voetmisvormingen of huidveranderingen hebt die het risico op druk en schuren vergroten.

Als je pijnlijke plekken op je voet hebt, moeten deze worden verlicht met orthopedische schoenen en inlegzolen. Bij ernstige wonden en charcotvoet worden looporthesen aanbevolen.

Diabetesvoet - icoon prothese

3. Post-operatieve behandeling na amputatie

  • Gestandaardiseerd verzorgingsproces
  • Snelle mobilisatie
  • Looptraining

Amputatie wordt alleen gekozen als er geen andere behandelingsmogelijkheden meer zijn. Het kan meestal worden vermeden door goede preventie en behandeling - zelfs als een wond al lang bestaat.

Amputatie kan noodzakelijk zijn als:

  • een teen of voet niet gered kan worden
  • wondheling enkel kan gebeuren door kleinere delen van de voet weg
    te halen,
  • de ontsteking zich uitbreidt in het been, het spierweefsel in het
    been afsterft, of de pijn hevig is.

Samen met je arts en het multidisciplinaire team, ondersteunen en begeleiden we je tijdens elk stadium van je leven met diabetes.

Zelfzorg voor voeten bij diabetes

Voor mensen met diabetes is goede zelfzorg voor de voeten belangrijk, omdat veranderingen, zoals roodheid of eelt, kunnen uitgroeien tot voetzweren die moeilijk te genezen zijn.

Dagelijkse voetverzorgingsroutine

Bij een diabetesvoet is dagelijkse voethygiëne van groot belang. Maak voor jezelf een dagelijkse routine - onze experts zullen je hierin graag advies geven. Van het wassen en inwrijven van je voeten, tot het belang van een pedicure en het dragen van de juiste schoenen. Maak voethygiëne onderdeel van uw routine!

In de video hieronder ontdek je hoe je dit kan doen.

Controleer je voeten

Bij een diabetische voet is nauwkeurig onderzoek van de voeten een essentieel onderdeel van preventie en vroegtijdige opsporing.

Check de video en volg dit eenvoudig stappenplan!

Schoenen & Inlegzolen

Voor je voeten zorgen, betekent voor jezelf zorgen

De meeste problemen als gevolg van een verminderde bloedsomloop en een verminderd gevoel kunnen worden voorkomen met de juiste schoenen en inlegzolen. Bij VIGO zijn we er om jou te helpen richting een gezond en actief leven.

Diabetesvoeten - tips voor schoenen en inlegzolen

Tips

Download onze tips om schoenen en inlegzolen te kiezen.

Tips & advies voor schoenen en inlegzolen

Risico-indeling

Wat zijn de risicofactoren en wat moet je doen als je een van deze risicofactoren ontdekt?

Verminderd gevoel

Gevoel in de voeten is belangrijk om druk te kunnen waarnemen. Je kan verlies van gevoel in je voeten hebben als je last hebt van:

  • Een zeurend, trekkend of tintelend gevoel
  • Het gevoel alsof je sokken kreuken of dat je op golfkarton loopt
  • Je zweet nu minder dan voorheen

Als je vermoedt dat je gevoel is aangetast, is het vooral belangrijk je voeten goed te verzorgen en geschikte schoenen te dragen. Laat ook regelmatig je voeten onderzoeken bij de arts of podoloog.

Verminderde bloedcirculatie

Een verminderde bloedsomloop betekent dat de weefsels in de voet niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen krijgen. Je kan een verminderde bloedsomloop hebben als je last hebt van:

  • Voeten die koud aanvoelen
  • Verminderde beharing op de achterkant van de voet en de tenen
  • Verhoogde pijn na ongeveer 200 m lopen

Als je vermoedt dat je bloedsomloop verstoord is, is het vooral belangrijk je voeten goed te verzorgen en geschikte schoenen te dragen. Laat ook regelmatig je voeten onderzoeken bij de arts of podoloog.

Hamer- en klauwteen

Hamertenen en klauwtenen zijn een misvorming waarbij de pezen van de tenen strakker worden en de tenen omkrullen. Dit verhoogt de kans op druk en schaafwonden, vooral aan de uiteinden van de tenen en aan de bovenkant van de gewrichten van de tenen. Draag dus schoenen die voldoende ruimte in de hoogte hebben aan de binnenkant.

Hallux valgus

Hallux valgus is wanneer je grote teen schuin staat ten opzichte van je andere tenen. Veel voorkomende symptomen van hallux valgus zijn:

  • De grote teen veroorzaakt druk en schuurplekken op andere tenen
  • De bal van de voet aan de basis van de grote teen kan pijnlijk, rood en vereelt worden
  • De buitenkant van de kleine teen krijgt druk van de schoen

Als je voetvervormingen hebt, zoals bv. Hallux valgus, is de keuze van de schoen bijzonder belangrijk.

Wonden aan de voeten - Zeer ernstig!

Als je een wondje op je voet ontdekt, neem dan contact op met uw arts of podoloog om het te
laten controleren, hoe klein het er ook uitziet.

Charcot voet - Zeer ernstig!

Een rode, hete en gezwollen voet

Als je langdurig diabetes hebt, kan je een Charcot-voet ontwikkelen, een aandoening die broze botten veroorzaakt en de gewrichtsbanden van de voet kan vernietigen. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Zwelling
  • Roodheid
  • Warmtetoename

Als je vermoedt dat je Charcot-voet hebt, vermijd dan inspanning en neem onmiddellijk contact op met uw arts of diabetesverpleegkundige.