Medical massage foot physiotherapy center header image

Diabetes is een levenslange ziekte waarbij de behoefte aan hulp van persoon tot persoon verschilt, afhankelijk van de levenssituatie en het verloop van de ziekte.

Het diabetesprogramma van VIGO is gebaseerd op nationale en internationale richtlijnen voor diabeteszorg van de Nationale Gezondheidsraad en de Internationale Werkgroep voor Diabetische Voeten. Wij werken samen met ziekenhuizen en klinieken om u de beste diabeteszorg te bieden, ongeacht waar u zich in het ziekteproces bevindt. Hier vindt u tips & advies over wat u moet overwegen voor uw voeten.

Osteopathist treating patient his feet

Professional?

Bent u een professional die patiënten wil helpen met diabetesvoeten? Klik dan even verder en ontdek hoe wij u kunnen bijstaan.

Meer informatie

Orthopedische behandeling van de voeten bij diabetes

Orthopedische behandeling van de voeten bij diabetes wordt aanbevolen om voetcomplicaties te voorkomen en te behandelen. VIGO, specialist in orthopedische hulpmiddelen met locaties in heel België, ontvangt patiënten die orthopedische behandeling nodig hebben voor voetcomplicaties bij diabetes. Wij werken nauw samen met diabetesteams en kunnen helpen met alles van schoenen en inlegzolen, compressie tot prothesen en orthesen.

1. Preventieve zorginformatie over zelfzorg en risicofactoren

Diabetes kan een hele reeks complicaties veroorzaken. Uw risico op het ontwikkelen van diabetes wordt aanzienlijk verkleind als u goed eet, regelmatig beweegt, niet rookt en het medicijnadvies van uw arts opvolgt. Raadpleeg uw arts. Voetcomplicaties komen vaak voor bij diabetes, dus het is belangrijk om goed voor uw voeten te zorgen.

Untitled design 2021 11 18 T115626 341

2. Orthopedische behandeling

 • Orthopedische inlegzolen en schoenen
 • Walker steunzolen

Orthopedische behandeling wordt aanbevolen als u voetmisvormingen of huidveranderingen hebt die het risico op druk en schuren vergroten.

Als u pijnlijke plekken op uw voet hebt, moeten deze worden verlicht met orthopedische schoenen en inlegzolen. Bij ernstige wonden en charcotvoet worden looporthesen aanbevolen.

Fitness amputee met qr

3. Post-operatieve behandeling voor amputatie

 • Gestandaardiseerd zorgverloop
 • Prothesen
 • Vroege mobilisatie en looptraining

Als de bloedsomloop in de voet is aangetast, genezen voetzweren moeilijker en is er kans op infectie. In geval van acute infectie kan amputatie een noodzakelijke en levensreddende maatregel zijn. Wanneer wonden ondanks uitgebreide verzorging niet genezen, kan amputatie een goede optie zijn om de algemene conditie en onafhankelijkheid sneller te verbeteren. VIGO werkt samen en maakt deel uit van multidisciplinaire teams in ziekenhuizen om uw kansen om een actieve prothesepatiënt te worden in een zo vroeg mogelijk stadium te vergroten.

Wij helpen u graag in contact te komen met patiënten met soortgelijke ervaringen. Onze prothesen worden altijd gemaakt met uw omstandigheden en behoeften in gedachten. Samen met fysiotherapeuten helpen wij u bij uw revalidatie. Door regelmatig te bewegen (liefst lang voor de amputatie), vergroot u uw kansen op revalidatie aanzienlijk.

Voor trainingstips: download de Ottobock training app

Zelfzorg voor voeten bij diabetes

Voor mensen met diabetes is goede zelfzorg voor de voeten belangrijk, omdat veranderingen, zoals roodheid of eelt, kunnen uitgroeien tot voetzweren die moeilijk te genezen zijn.

Als diabetespatiënt is er een verhoogd risico op verminderde circulatie en gevoel in de voet. Dit kan leiden tot complicaties van zowel minder ernstige als ernstiger aard. Gevoelloosheid en gevoelloosheid ontwikkelen zich over een lange periode en zijn soms moeilijk zelf waar te nemen. Daarom is het belangrijk uw voeten goed te verzorgen: kijk er dagelijks naar en let op veranderingen, zoals roodheid of eelt, die zich kunnen ontwikkelen tot voetzweren die moeilijk te genezen zijn.

Een droge en gebarsten huid ontstaat wanneer de zweetfunctie van de voet wordt verstoord door zenuwbeschadiging (polyneuropathie) als gevolg van diabetes.

Eelt en misvormingen worden veroorzaakt door verkeerde gewichtsverdeling of ongeschikt beslaan. Aangezien diabetes ook het gevoel in de voet aantast, kan dit niet onmiddellijk worden opgemerkt.

Voetzweren kunnen gemakkelijk ontstaan als het gevoel aangetast is. De genezing is traag omdat de bloedsomloop ook aangetast is. Voetzweren zijn dan ook een zeer ernstige aandoening die kan leiden tot langdurige wondbehandeling en amputatie.

Zelfzorg

Download onze tips en adviezen

Tips en advies voor zelfzorg

Schoenen & Inlegzolen

De meeste problemen als gevolg van een verminderde bloedsomloop en een verminderd gevoel kunnen worden voorkomen met de juiste schoenen en inlegzolen. Wij bij VIGO zijn er om u te ondersteunen en de voorwaarden te scheppen voor een actief leven.

Als diabetespatiënt is er een verhoogd risico op verminderde circulatie en gevoel in de voet. Dit kan leiden tot complicaties van zowel minder ernstige als ernstiger aard. De meeste problemen kunnen worden voorkomen door de juiste maat schoenen te dragen die geen schuren veroorzaken.

Diabetische schoenen zijn over het algemeen wat ruimer, zonder schuurnaden, met individuele inlegzolen om bijzonder kwetsbare plaatsen te ontlasten. Voor diabetici is het vinden van de juiste maat bijzonder belangrijk, omdat schuurwonden grote problemen kunnen veroorzaken.

Speciale behandelingsschoenen kunnen worden gebruikt als er reeds zweren zijn ontstaan of als er een groot risico op zweren bestaat. Deze hebben een volledig stijve zool voor optimale ontlasting en zijn extra ruim om druk te voorkomen.

Comfortschoenen of schoenen voor na de behandeling worden vooral gebruikt als preventieve maatregel om zweren bij voetproblemen te voorkomen. Als u in het verleden een voetzweer hebt gehad, is de kans groot dat u die opnieuw krijgt, dus moet u hulp krijgen bij het passen van schoenen en inlegzolen.

 • Draag altijd schoenen of slippers als u staat of loopt, zelfs binnenshuis.
 • Controleer altijd of de binnenkant van uw schoen vrij is van kiezels en steentjes voordat u hem aantrekt.

VIGO heeft zorgverstrekkers die betrokken zijn bij de multidisciplinaire teams die zich met de diabetische voet bezighouden.

Schoenen en inlegzolen

Download onze tips en adviezen

Tips & advies voor schoenen en inlegzolen

Risicofactoren

Hier kunt u lezen over risicofactoren en wat u moet doen als u een van deze risicofactoren ontdekt. Het verzorgen van je voeten is belangrijk om de ontwikkeling van zweren te voorkomen! Zorg goed voor jezelf en zorg voor goede schoenen en inlegzolen. Draag altijd schoenen of slippers als u staat of loopt, zelfs binnenshuis.

Diabetic foot ulcer 105411651

Wonden aan de voeten - Zeer ernstig!

Als u een wondje op uw voet ontdekt, neem dan onmiddellijk contact op met uw gezondheidscentrum om de wond te laten onderzoeken, hoe klein de wond er ook uitziet.

Charcot voet - Zeer ernstig!

Een rode, hete en gezwollen voet

Als u langdurig diabetes heeft, kunt u Charcot-voet ontwikkelen, een aandoening die broze botten veroorzaakt en de gewrichtsbanden van de voet kan vernietigen. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Zwelling
 • Roodheid
 • Warmte toename

Als u vermoedt dat u Charcot-voet heeft, vermijd dan inspanning en neem onmiddellijk contact op met uw arts of diabetesverpleegkundige.

Verminderd gevoel

Een functioneel gevoel in je voeten is belangrijk om schaafwonden en druk in een vroeg stadium te ontdekken. U kunt verlies van gevoel in uw voeten hebben als u:

Een zoemend, kruipend of tintelend gevoel

Het gevoel alsof uw sokken kreuken of dat u op golfkarton/ karton loopt

Je zweet nu minder dan voorheen

Als u vermoedt dat uw bloedsomloop is aangetast, is het bijzonder belangrijk dat u goed voor uzelf en uw schoenen zorgt. U moet ook regelmatig uw voeten laten onderzoeken in uw gezondheidscentrum

Lage wreef

Een lage voetboog of platvoet is een doorgezakte voet, wat het risico op druk en schuren kan verhogen. Als u een lage voetboog heeft, is de keuze van de schoen en de inlegzool bijzonder belangrijk.

Lees de rubriek Schoenen & Inlegzolen.

Verminderde bloedcirculatie

Een verminderde bloedcirculatie betekent dat de weefsels in de voet niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen krijgen. U kunt een verminderde circulatie hebben als u last heeft van:

Uw voet voelt koud aan

Verminderde beharing op de achterkant van de voet en de tenen

Verhoogde pijn na ongeveer 200 m lopen

Als u vermoedt dat uw bloedsomloop is aangetast, is het vooral belangrijk dat u goed voor uzelf en uw schoenen zorgt. U moet ook regelmatig uw voeten laten onderzoeken in uw gezondheidscentrum.

Hallux valgus

Hallux valgus is wanneer je grote teen scheef staat ten opzichte van je andere tenen. Veel voorkomende symptomen van hallux valgus zijn:

 • De grote teen veroorzaakt druk en schuurplekken op andere tenen
 • De bal van de voet aan de basis van de grote teen kan pijnlijk, rood en vereelt worden
 • De buitenkant van de kleine teen wordt ingedrukt door de schoen

Als u hallux valgus heeft, is de keuze van de schoen bijzonder belangrijk.

Lees de rubriek Schoenen & Inlegzolen.

menu