Afspraak maken

Veerle leeft al 40 jaar met de diagnose diabetes type 1. Het veranderde haar leven en lange tijd had ze het moeilijk om haar levensstijl aan te passen. Tot ze gezondheidsklachten kreeg en in 2016 zelfs in coma raakte. Een serieuze wake-up call voor Veerle die sindsdien leeft als een modeldiabeticus en andere diabetici waarschuwt voor de gevolgen die diabetes met zich kan meebrengen. Veerle vertelt over het gevaar van diabetische voetwonden, het belang van voetverzorging en het belang van haar orthopedische schoenen.

Veerle-en-haar-dochter-Luca

Moeilijk te aanvaarden

“Toen ik 8 jaar was, werd er ontdekt dat ik diabetes type 1 had. Van de ene dag op de andere moest ik insuline toegediend krijgen, ik moest mijn bloedsuikerwaarde in de gaten houden en op mijn voeding letten. Ik durfde het bijna niet te zeggen op school en voelde mij een buitenbeentje. Ik had het moeilijk om mijn diabetes te aanvaarden en bijgevolg heb ik mijn levensstijl onvoldoende aangepast.”

Modeldiabeet

“Toen ik zwanger was wilde ik echter geen enkel risico nemen. Ik volgde alle richtlijnen van de dokters strikt op en werd een modeldiabeet: de juiste voeding, suikerspiegel goed in de gaten houden, mijn insuline op regelmatige tijdstippen toedienen, enzovoort. Eens dochter Luca geboren was, bleef ik dat ook nauwgezet doen.”

Wake-up call in 2016

“In 2007 beleefde ik op persoonlijk vlak een moeilijke periode en dat was voor mij ook de trigger om mijn levensstijl minder aan te passen aan mijn diabetes. Ik reguleerde mijn suiker op gevoel, ging niet langer op controle bij de dokter, ik lette minder op mijn voeding en het kwam ook voor dat ik vergat om mijn insulinespuit te zetten.”

“In 2016 liep het echter helemaal fout. Ik had mijn insulinespuit niet op tijd gezet en dat heeft geleid tot ketoacidose of bloedverzuring. Bloedverzuring ontstaat als er te weinig insuline is om de glucose in je bloed om te zetten in brandstof voor je lichaam en kan leiden tot orgaanfalen. Luca heeft mij toen gevonden en alarm geslagen. Ik kreeg een hartstilstand en mijn organen begonnen één voor één te falen. Had Luca later alarm geslagen, dan was ik er niet meer geweest.”

Levensstijl volledig aangepast

“Toen ik uit coma ontwaakte heb ik mijn levensstijl volledig omgegooid. Ik ben naar de diëtiste gegaan en heb mijn eetpatroon compleet gewijzigd. Ook mijn bloedsuikerspiegel controleer ik nu nauwgezet. Dat doe ik aan de hand van een sensor en dat maakt het ook wel makkelijker, want vroeger bestond dit niet. Ik was er allesbehalve fier op dat ik het zo ver had laten komen en besloot dat ik deze nieuwe kans met 2 handen zou grijpen.”

Diabetische voet

“Ondanks dat ik nu opnieuw als een modeldiabeet leef, hebben de jaren waarin ik mijn levensstijl onvoldoende heb aangepast helaas wel schade aangericht. Ik ben al meermaals geopereerd aan mijn ogen en ik lijd aan diabetische neuropathie, een beschadiging van de zenuwen die leidt tot gevoelloosheid in de armen, benen en voeten. In 2018 was mijn voet rood, opgezwollen en voelde die warm aan. Na een tijdje besloot ik toch maar naar de dokter te gaan en toen bleek dat ik een charcot-voet had, wat kan leiden tot ernstige vervormingen van de voet of in het slechtste geval zelfs amputatie. Door de gevoelloosheid bleef ik hier te lang mee rondlopen. Gelukkig kon dit nog goed behandeld worden.”

Orthopedische schoenen en voetverzorging

“Sinds mijn charcot-voet draag ik nu orthopedische schoenen van VIGO. Die zijn perfect op maat mijn voeten, zodat de druk en de kans op voetwonden verkleind worden. Belangrijk, want door het verminderde gevoel in mijn voeten kunnen voetwonden zonder professionele zorg leiden tot ernstige complicaties of amputatie. Dat besef ik nu maar al te goed en daarom controleer ik mijn voeten ook heel regelmatig op voetwondjes. De laatste 2 jaar heb ik dan ook geen voetwonden meer gehad.”

“Mijn advies: zorg als diabetespatiënt dat je de richtlijnen van de dokter meteen zeer goed opvolgt en controleer ook je voeten zeer regelmatig. Als je een klein voetwondje hebt, raadpleeg dan meteen een arts of ga naar de diabetische voetkliniek. Wacht niet, ook niet als je twijfelt aan de ernst, want voetwonden moet je als diabeticus altijd ernstig nemen.”