CoMoveIT en VIGO slaan de handen in elkaar voor de lancering van rolstoelbesturing op basis van artificiële intelligentie

Mogelijk2

CoMoveIT, de eerste spin-off van KU Leuven Campus Brugge, lanceert een nieuwe rolstoelbesturing voor mensen met complexe bewegingsstoornissen: CoMoveIT Smart. Dit hoofd-voetbesturingssysteem met sensoren maakt gebruik van artificiële intelligentie om onwillekeurige bewegingen van de gebruiker te herkennen en te compenseren. Dankzij grondig wetenschappelijk onderzoek gaat het hier om een evidence-based hulpmiddel.

Meer autonomie en levenskwaliteit voor CP-patiënten

“In eerste instantie richten we ons op patiënten met hersenverlamming of cerebrale parese (CP)” vertelt professor Elegast Monbaliu van het Departement Revalidatiewetenschappen en één van de oprichters van de spin-off. “Hun bewegingsstoornis gaat vaak gepaard met ongecontroleerde bewegingen en verhoogde spierspanning waardoor een gewone elektrische rolstoel met een joystick besturen onmogelijk is. Doordat onze rolstoelbesturing zich dankzij artificiële intelligentie continue aanpast aan de gebruiker, kan een grote groep van deze patiënten opnieuw een stuk mobieler door het leven gaan en hoeven ze niet meer geduwd te worden in de rolstoel. We kunnen deze groep rolstoelgebruikers dus meer autonomie, participatie en levenskwaliteit geven.”

VIGO als partner voor de verdeling

Voor de verdeling en professioneel advies naar de gebruikers van het slimme plug-in systeem, ging CoMoveIt op zoek naar een partner met een ruime ervaring bij de CP-doelgroep en vond die o.a. in het Wetterse orthopedisch bedrijf VIGO.

“Onze paramedische zorgverstrekkers komen dagelijks in instellingen en multifunctionele centra waar ze samen met de artsen en zorgverleners CP-patiënten opvolgen.” zegt Titia Willems, commercieel directeur van VIGO. “Als geen ander hebben zij ervaring met de meest uiteenlopende rolstoelsystemen en de mogelijkheden hiervan voor CP-patiënten”.

VIGO heeft niet enkel in België heel wat ervaring met CP-patiënten maar maakt deel uit van de internationale groep Ottobock die mondiaal marktleider is op het gebied van technische orthopedie.

“Wij zijn zeer verheugd met deze samenwerking. Voor CoMoveIT is het uitermate belangrijk dat ons product ingezet wordt voor de juiste doelgroep en we zijn overtuigd dit met VIGO te kunnen realiseren. Wij voorzien zelf een sterke ondersteuning via de CoMoveIT Academy die zowel de VIGO medewerkers als de therapeuten inzichten geeft over complexe bewegingsstoornissen en hoe CoMoveIT Smart hier een waardige oplossing biedt.” zegt Frederik Vervenne, CEO en medeoprichter van CoMoveIT.

Mobiliteit voorop

Met de ervaring van VIGO en het slimme evidence-based systeem van CoMoveIt willen beide bedrijven zich ten volle inzetten om zoveel mogelijk mensen met beperkingen die gebaat zijn met het systeem mobieler te maken en hun levenskwaliteit te verhogen.

Wil je meer info over CoMoveIt Smart ? info@vigogroup.eu en info@comoveit.com

menu