Afspraak maken

Wanneer baby’s een schedelvervorming of een afgeplat schedeltje hebben, kan een arts een helmpje voorschrijven om de groei van het hoofdje te begeleiden. Dat schrikt ouders vaak af. Ze vrezen dat een redressiehelm voor ongemak zal zorgen bij hun baby. Daarom werd er de afgelopen jaren gezocht naar een alternatief voor de traditionele redressiehelm met schuim binnenin. Biedt de 3D-geprinte redressiehelm een gepast alternatief?

Hoger draagcomfort en esthetiek

“Wanneer ouders bij ons langskomen voor een redressiehelmpje voor hun baby hebben ze meestal 2 bezorgdheden: ze stellen zich vragen over het draagcomfort voor hun kind en ze vrezen wat de mensen in hun omgeving erover zullen denken of zeggen”, vertelt Maaike Vanwynsberghe, orthopedisch verstrekker kinderorthopedie bij VIGO.

“Het 3D-printen van een redressiehelmpje is in beide opzichten een grote stap vooruit. De 3D-geprinte MyCRO Band helm is tot 55% lichter en tot 67% dunner dan de traditionele redressiehelmpjes. Daarnaast is het helmpje bovenaan ook open waarbij de zones die geen behandeling nodig hebben worden vrijgelaten. Het lichtere, dunnere en open ontwerp zorgt ervoor dat zo’n redressiehelmpje comfortabeler is om te dragen voor de baby en het ziet er ook minder robuust uit. De bekleding kan ook met de hand gewassen worden, zodat vervelende geurtjes door te zweten tijdens warme zomermaanden vermeden worden en het ook hygiënischer is.”

Vroeger opstarten van de behandeling

“Een 3D-geprint helmpje is dunner en lichter. Daardoor kunnen we de behandeling vroeger opstarten. Bij een gewoon redressiehelmpje moesten we wachten tot de baby 6 à 7 maanden oud was zodat de nek-en halsspieren voldoende ontwikkeld waren om de helm te kunnen dragen, nu kan dat al op 4 à 5 maanden oud doordat deze helmpjes het hoofd minder belasten. Dat is belangrijk want uit onderzoek (1) blijkt dat bij ernstige vormen van positionele plagiocefalie of schedelvervorming een vroegere start van de behandeling tot betere resultaten leidt. Het dragen van een helmpje kan in principe worden opgestart tot een kind 1 jaar is, maar op dat moment verloopt de schedelgroei van het kind al trager, waardoor de impact van een schedelhempje kleiner wordt.”

Redressiehelm MyCRO Band - mama met kindje op de schoot leest verhaaltje voor

3D-scannen en drukmetingen

“Om een 3D-geprint redressiehelmpje te maken starten we met een 3D-scan van het hoofdje. Dankzij de 3D-scan kunnen we een perfecte pasvorm garanderen en voor het kindje wordt de maatname ook aangenamer”, aldus Maaike.

“Tijdens de behandeling - die zo’n 3 tot 6 maanden duurt – is er om de 6 weken een controle. Daarbij scannen we het hoofdje opnieuw en meten we de druk op de schedel aan de hand van druksensoren. Als we zien dat de druk op een bepaalde plek te groot dreigt te worden, dan passen we het helmpje aan en vermijden we drukplekken.”

Minder controles nodig door innovatief sluitsysteem

“Bij een traditionele redressiehelm moesten de kinderen om de 2 weken op controle komen, nu is dat om de 6 weken. Een voordeel voor werkende ouders die nu minder vaak op consultatie hoeven langs te komen. De reden hiervoor is het automatisch uitschuifbaar en gepatenteerd sluitingssysteem van de MyCRO Band. Dat sluitingssysteem past zich automatisch aan het hoofdje van de baby aan, waardoor de helm makkelijk aanpasbaar is en de kans op drukplekken aanzienlijk kleiner wordt”.

“Deze evidence-based manier van werken zorgt ervoor dat we het verloop van de behandeling op een nauwkeurige manier kunnen evalueren, wat een meerwaarde is voor de arts, de ouders en het kind. De eerste reacties van zowel ouders als artsen zijn alvast zeer positief. Steeds meer artsen zien de 3D-geprinte redressiehelm als een valabele optie, omdat het draagcomfort voor het kind een pak groter is. Een hoopgevende evolutie”, besluit Maaike.

My CRO Band helmpje zelf

Wenst u graag meer informatie over 3D-geprinte redressiehelmen?

Download dan zeker onze brochure