De toenemende aandacht voor G-sport
Als officiële partner van Paralympic Team Belgium vroegen we ons af hoe zij de interesse in G-sport de afgelopen jaren zagen evolueren. We gingen in gesprek met Guillaume Gobert, al 12 jaar woordvoerder bij Paralympic Team Belgium. Het werd een interessante babbel! 😊
De kantelende perceptie ten opzichte van G-sport
“De publieke opinie ten opzichte van G-sport is de afgelopen jaren enorm geëvolueerd”, vertelt Guillaume. “Toen ik in 2010 begon te werken bij het Belgisch Paralympisch Comité moesten we mensen echt nog overtuigen van het feit dat Paralympische sporters ook échte topsporters zijn. Ik heb het gevoel dat we die fase stilaan voorbij zijn en dat mensen dat nu wel inzien. Dat komt onder meer door de toenemende media-aandacht voor de Paralympische Spelen, maar ook door de maatschappelijke aandacht voor thema’s als diversiteit en inclusie. Je merkt aan alles dat het respect voor G-sport heel fel is toegenomen en dat G-sporters een inspiratiebron zijn voor veel mensen als toonbeeld van doorzettingsvermogen.”
Sporten is een basisrecht
“De toenemende aandacht voor G-sport is belangrijk om partners aan te trekken die zich samen met ons willen engageren om te bouwen aan een professioneel G-sportkader. In die zin is de samenwerking met VIGO voor ons ook een enorme meerwaarde. Mensen met een beperking die bij VIGO langsgaan voor een orthopedisch hulpmiddel worden ook wegwijs gemaakt in de G-sportmogelijkheden. Neem nu bijvoorbeeld het Octopus-project, waarbij kinderen die een beentje of armpje missen aanspraak maken op een gratis sportprothese. Vaak krijgen die kinderen de smaak te pakken wat sporten betreft en wie weet worden ze later wel een paralympisch kampioen. Zo’n initiatieven zijn voor ons van goudwaarde. Zo zorgen we er samen voor dat mensen met een beperking toegang krijgen tot sport. Sporten is een basisrecht en het is vanuit die gemeenschappelijke visie dat we al gedurende ruime tijd met VIGO samenwerken.”
Op de goede weg
“We merken wel dat we op de goede weg zijn en dat de toenemende professionalisering van onze werking zijn vruchten afwerpt. Op de Paralympische zomerspelen van Peking haalden we slechts 1 bronzen medaille. In 2012 waren er 7 medailles, in 2016 werden het er 11 en in Tokyo 2020 zelfs 15 met goud voor Michèle George, Laurens Devos en Peter Genyn. Die medailles helpen ons om G-sport onder de aandacht te blijven brengen. In 2024 zijn de Paralympische Spelen in Parijs. Dat is niet ver en daar moeten we gebruik van maken om meer supporters ter plaatse te krijgen om de beleving rond G-sport verder aan te wakkeren. We kijken er alvast heel hard naar uit”, besluit Guillaume Gobert.
Deel het artikel