Afspraak maken

VIGO, de specialist in technische orthopedie, heeft een eigen fashion-team. Op het eerste zicht misschien een vreemde match maar in de praktijk een belangrijke meerwaarde voor elke patiënt die een orthese moet dragen.

‘Orthopedische hulpmiddelen zoals spalken, korsetten, zitschalen en helmpjes moeten in de eerste plaats kwalitatief in orde zijn en aan het voorschrift van de arts voldoen. Technisch kunnen we er dus meestal niet veel aan veranderen maar het uitzicht kunnen we wel aanpassen.’ zegt Floor die samen met haar collega’s Maaike en Monica deel uitmaakt van het fashion team en ook zorgverstrekker in het kinderorthopedie-team is.

IMG 0514

‘De opdracht van het fashion team is om orthesen er niet ouderwets, zwaar of saai uit te laten zien maar ze een frisse, moderne en gepersonaliseerde toets te geven.’ Zo proberen ze een ruime waaier aan prints te voorzien die ook geregeld vernieuwen en meegaan met de nieuwste modetrends. Onderdelen die vroeger enkel beschikbaar waren in grijs, kunnen nu vervangen worden door gekleurde varianten of zelfs fluo en glitter. Op die manier wordt elk apparaat een persoonlijk verhaal, waardoor het dragen ervan aangenamer is.

De inspiratie voor nieuwe kleuren en motieven is echt teamwerk en gebeurt niet achter een bureau. “Vaak halen we onze inspiratie gewoon tijdens het winkelen; dan neem ik een foto van een leuk motiefje of originele print op kledij of accessoires. In ons team zitten ook mensen van productie, aankoop en zelfs een eigen huisdesigner waardoor we zeer snel kunnen schakelen en zelfs met seizoenscollecties werken” vervolgt Floor.

Samson

‘Een grote bron van inspiratie zijn natuurlijk ook onze eigen patiënten’ voegt Monica toe ‘Dikwijls komt plots de vraag naar een bepaalde tekening of figuur die veel op TV of social media is vaak terug en dan bekijken we of die kunnen toevoegen in de catalogus.” Zo heeft VIGO reeds een aantal jaren een samenwerking met Studio100 waarbij de originele afbeeldingen van Bumba, Samson, K3 en nog 8 andere populaire figuren kunnen gebruikt worden op de VIGO-orthesen.

De 3 dames zijn zelf jonge mama’s en dus zowel privé als op het werk zeer bekend met de figuren van Studio100. “Voor kinderen is het niet altijd leuk om een orthese te dragen en voor de ouders is het soms een hele uitdaging om hun zoon of dochter te overtuigen van de noodzaak om die te dragen. Wanneer je idool dan op je spalk, helm of korset staat, kan dat helpen in de onderhandelingen” verduidelijkt Maaike. Voor kinderen is de look dus een motivatie om het hulpmiddel te dragen ; het korset wordt dan een superheldenjas, en de spalk een dinosaurusvoet.

Wicky1

De figuren van Studio100 zijn zeer gewild door onze jonge patiëntjes maar even goed wordt er ook dikwijls gevraagd om een orthese in de kleuren van een favoriete voetbalploeg te maken. We personaliseren trouwens niet enkel voor kinderen. Ook tieners en volwassenen hebben de mogelijkheid om hun orthese te personaliseren. Het fashion team zoekt constant naar een evenwicht tussen felle kleuren, neutrale kleuren, druk of sober… Keuze genoeg om een ontwerp te maken.

Iedereen ziet er graag goed uit, ook met een orthese aan. Het is vaak een grote meerwaarde voor mensen als het apparaat niet alleen functioneel is, maar er ook mooi uit ziet. Veel mensen hebben nog een verkeerd beeld over orthopedische hulpmiddelen. Ze denk dat het met veel ijzer en leder is, zwaar en groot. De verrassing is dan ook groot als blijkt dat het product er licht en modern uit ziet, in een kleur die past bij hun eigen stijl.