Afspraak maken

Steunkousen, een expertisegebied met passie binnen VIGO.

IMG 0583

Ze worden al lang niet meer enkel door hoogbejaarde dames gedragen. Bovendien zien ze er ook helemaal niet meer uit zoals 30 jaar geleden. ‘Steunkousen worden vandaag gedragen door jong en oud om de meest uiteenlopende redenen’ aan het woord is Mieke Vanaubel, samen met Martine Van Acker professioneel bandagiste bij VIGO.

De dames zien zowel poetsvrouwen, verpleegkundigen, vrachtwagenchauffeurs als zakenmensen die veelvuldig reizen in de winkel, een gemengd publiek van alle leeftijden. ‘Mensen zijn zich meer en meer bewust van het feit dat, tijdig starten met het dragen van een goede steunkous, veel klachten kan voorkomen en verhelpen op lange termijn’.

Deze klachten kunnen gaan van veneuze problemen (zoals spataders) tot zware lymfatische problematieken al dan niet gepaard gaande met pijnklachten en /of gezwollen voeten en benen. Recent ziet men dat ook sporters pro- actief steunkousen dragen omdat de schokbewegingen tijdens het sporten negatieve gevolgen kunnen hebben op de bloedvaten en men die wil voorkomen. Dat de recuperatie, door het dragen van aangepaste kousen, bespoedigd wordt, is een extra troef.

IMG 0588

Het matchen van steunkous en patiënt

Voor beide professionals zijn steunkousen een ware passie. VIGO werkt samen met absolute topmerken als Medi, Juzo, Bauerfeind en Jobst. Ze benadrukken dat elk merk zijn sterktes en voordelen heeft maar dat het absoluut belangrijk is om de juiste kous te matchen met de juiste patiënt. Een bandagiste kan hierin gericht advies geven. Martine en Mieke hebben meer dan 20 jaar ervaring en hebben een enorme kennis en ervaring opgebouwd waarmee ze dagelijks hun patiënten helpen. Heel wat kinesisten (oedematherapeuten) rekenen op hun advies en met de lymfekliniek UZ Gent is er een nauwe samenwerking.

VIGO heeft 5 winkels verspreid over Vlaanderen. In elke winkel zijn paramedisch opgeleide bandagisten aanwezig. Wanneer iemand langs komt voor steunkousen neemt men ruim de tijd om uit te zoeken welke steunkous het meest geschikt is voor de patiënt. Heeft men een voorschrift? Is er een bepaalde problematiek? Is er een veneus, lymfatisch of ander probleem? Heeft men al eerder ervaring met steunkousen? Allemaal vragen die belangrijk zijn in de uiteindelijke beslissing om te kiezen voor een bepaald type kous. Naast de professionele maatname komen ook het bespreken van de prijs, de eventuele tegemoetkoming door het ziekenfonds, het demonstreren van aan- en uittrekken en het geven van onderhoudstips aan bod.


Al deze stappen zijn belangrijk om de juiste kous te selecteren want ‘een kous die in de kast blijft liggen, heeft geen enkele zin’ aldus Mieke. Daarom verkiest men bij VIGO om op afspraak te werken zodat we alle tijd hebben om naar de klant te luisteren.

IMG 0596

Een waaier aan kleuren en mogelijkheden

De gewone nylonkousen hebben een grote evolutie doorgemaakt op gebied van kleuren en motieven. ‘Ook de steunkousen blijven niet achter’ zegt Martine. ‘Er is een ruime keuze aan kleuren. Zelfs gebreide motieven en Swarovski-kristallen behoren tot de mogelijkheden. Al merken we toch dat de meerderheid van onze klanten nog steeds kiest voor het elegante huidskleur of het chique zwart. Maar het is fijn dat de klant de mogelijkheid heeft om te kiezen.” VIGO biedt ook armkousen en handkousen aan voor lymfatische problemen en daarvoor merken de dames dat de interesse in modekleuren toch wel groter is.

Het is duidelijk dat je bij VIGO niet enkel om een verpakking steunkousen komt. Wanneer je één van de VIGO winkels binnen stapt, krijg je paramedisch advies, informatie over eventuele terugbetaling, een professionele maatname om tenslotte jouw perfecte steunkous te vinden. ‘Een steunkous kost toch best wat geld’, zegt Mieke, ‘We vinden het dus onze verantwoordelijkheid om de beste kous te vinden voor onze klanten

Wil je advies over steunkousen ?

U kan met onze bandagisten een afspraak maken op 09/292 20 00
of langskomen in één van onze winkels. Klik op de stad voor meer contactgegevens per winkel.

Kortrijk

Gent

Mortsel

Tienen

Namen

Of bekijk hier een overzicht van de bandagisterie producten die worden aangeboden in de VIGO winkels