Afspraak maken

VIGO-stagiair Borja sleutelt aan zijn eigen beenprothese

DSC 5129 Copy

Borja Edo Garcia is 26 jaar en afkomstig uit Sant joan de Moró nabij Valencia. Toen hij 9 jaar oud was, kreeg hij de diagnose Ewing Sarcoma, een zeldzame tumor die de botten aantast en meestal voorkomt bij kinderen. De tumor tastte eerst zijn middenvoetsbeentje aan, vervolgens zijn hiel en later ook zijn scheenbeen. Hij kreeg chemo toegediend, maar dat kon zijn linkerbeen niet redden.

Borja bleef echter niet bij de pakken zitten. Hij kreeg veel steun van zijn familie en vrienden en leerde er met vallen en opstaan mee leven. Toen hij 18 jaar was en zijn studiekeuze moest maken besloot hij al snel om zowel fysiotherapie als orthopedie te studeren. Dé manier voor hem als ervaringsdeskundige om lotgenoten te helpen revalideren en tegelijk ook te leren hoe hij zelf protheses kon maken. De afgelopen 3 maanden liep Borja stage bij VIGO. Tijd voor een leuke babbel met een inspirerende jongeman.

DSC 5120

Hoe ben je bij VIGO terechtgekomen?

“Een vriendin van mij liep 2 jaar geleden stage bij VIGO. Die vertelde mij hoeveel zij er had bijgeleerd en dat het echt wel iets voor mij was. Het interesseerde mij meteen en vervolgens heb ik contact opgenomen met VIGO die dit wel zag zitten. Ik diende meteen een aanvraag in voor een beurs bij Fundación ONCE, een Spaanse organisatie die zich inzet voor de inclusie van mensen met een beperking. Die beurs kreeg ik en zo heb ik uiteindelijk de kans gekregen om stage te lopen bij VIGO.”

Wat was jouw taak binnen VIGO?

“Ik ben voornamelijk actief geweest in de loopschool van VIGO waar ik mensen bijstond in hun revalidatie. Daarnaast heb ik samen met Jarne, Kaat en Bart aan een nieuwe prothese gewerkt voor mezelf. Hier heb ik dus zowel mijn orthopedische kennis als mijn passie voor fysiotherapie kunnen gebruiken en dat was echt een unieke ervaring waar ik enorm dankbaar voor ben. Ik had nooit verwacht dat ik zulke fantastische mensen zou leren kennen, zowel wat betreft collega’s als patiënten.”

DSC 5116 zw

Wat ga je nu doen na je stage?

“Mijn lessen en stage zitten er op. Nu moet ik alleen nog mijn thesis schrijven. Daarna wil ik aan de slag als fysiotherapeut, maar als het kan wil ik het blijven combineren met orthopedie. Ik zou het zeer fijn vinden om in de nabije toekomst terug te keren naar VIGO om hier langere tijd te werken. Het belangrijkste voor mij is in elk geval dat ik mensen opnieuw op weg help door hen bij te staan in hun revalidatietraject.”

Heel veel succes Borja, tot snel en we zijn er zeker van dat je een mooie carrière tegemoet gaat!