Afspraak maken

Emmelie: "Mijn armprothese is een deel van mezelf"

Emmelie met haar esthetische armprothese

Door een aangeboren afwijking draagt Emmelie al een armprothese sinds ze 9 maanden oud is. Intussen is Emmelie 34 jaar en draagt ze afwisselend een esthetische en een myo-elektrische armprothese. We laten Emmelie even aan het woord.

Mijn armprothese is een deel van mezelf

“Ik was nog maar 9 maanden oud toen ik mijn eerste esthetische armprothese droeg. Ik ben enorm blij dat mijn ouders me op zo’n jonge leeftijd al een prothese lieten dragen. Voor mij is dit een enorm hulpmiddel. Ik doe mijn prothese enkel uit om te douchen en te slapen. Zonder mijn armprothese kan ik niet normaal functioneren. Als ik een flesje water wil opendraaien of een boterham wil smeren, dan heb ik die prothese gewoon nodig. Ik zie het dan ook echt als een deel van mezelf.”

Overbelasting

“Toen ik 11 jaar was, oefende ik voor het eerst met een myo-elektrische armprothese. Ik heb dat toen een jaar geprobeerd maar ik denk dat ik er toen nog niet klaar voor was. Vorig jaar besloot ik op aanraden van mijn prothesist om het nog eens te proberen omdat ik last had van rug- en nekpijn. Dat kwam doordat ik de rechterkant van mijn lichaam telkens overbelastte. Poetsen, het opheffen van mijn kinderen, het dragen van boodschappen,… Ik deed te veel met mijn valide rechterarm en dat veroorzaakte fysieke klachten. Een myo-elektrische armprothese moest ervoor zorgen dat ik mijn inspanningen over beide lichaamszijdes verdeelde.”

Ook een myo-elektrische armprothese

“Vorig jaar in augustus ben ik begonnen met een revalidatietraject in UZ Gent. Ik ging een halve dag werken en een halve dag oefenen met mijn myo-prothese. Dat heb ik 7 maanden gedaan. Nu draag ik mijn esthetische prothese om weg te gaan met vrienden en bij gelegenheden. Mijn myo-elektrische armprothese draag ik voor huishoudelijke taken of bijvoorbeeld bij het doen van boodschappen.”

Een wereld van verschil

“Het resultaat? Een wereld van verschil. Nu heb ik veel minder last van rug- en nekpijn. Zeker op lange termijn zal het mij ook helpen om overbelasting te voorkomen. Ik ben dus zeer tevreden dat ik nu afwissel tussen een esthetische en myo-elektrische armprothese.”