Afspraak maken

G-darter Bart over zijn (knie)-enkel-voetorthesen

Bart lijdt aan Charcot Marie Tooth, een degeneratieve aandoening waarbij de motorische en de gevoelszenuwen in zijn onderste ledematen worden aangetast.

Recent hielpen we Bart verder met een orthese zowel voor zijn linker- als rechterbeen. We laten Bart zelf even aan het woord.

Hoe ontdekte u dat u leed aan Charcot Marie Tooth?

“Pas acht jaar geleden kwam aan het licht dat ik aan Charcot Marie Tooth lijd”, vertelt Bart. “Ik was boomverzorger en had al vanaf mijn 25e regelmatig last van rugpijn. Maar ik deed gewoon verder en dacht dat dit niet ernstig was. Op een bepaald moment kreeg ik het gevoel dat mijn kous altijd dubbel zat in mijn schoen. Dat was zo niet, maar stilaan merkte ik dat ik minder en minder gevoel had in mijn voeten. Ik begon ook te vallen. Zelfs door een klein steentje op de weg gebeurde het dat ik viel. Na heel wat onderzoeken ontdekte een neuroloog dat er iets mis was met mijn zenuwen, en na verder onderzoek werd Charcot Marie Tooth vastgesteld."

Wat gebeurde er nadat de diagnose was gesteld?

"Ik moest voetopheffers in mijn schoenen dragen om te voorkomen dat ik zou blijven vallen. Dat bleek echter niet de oplossing, want ik viel nog steeds regelmatig. Via-via ben ik uiteindelijk bij VIGO terechtgekomen."

Hoe werd u bij VIGO geholpen?

"De eerste keer ging ik langs bij VIGO Gent. Daar heeft zorgverstrekker Robbe mij verder geholpen. Omdat Gent voor mij niet bij de deur was bracht Robbe mij in contact met zorgverstrekker Katrijn waar ik in VIGO Roeselare bij terecht kon. Daar werd mijn gangpatroon geanalyseerd en werd duidelijk dat ik zo echt niet verder mocht blijven stappen. Er werd mij geadviseerd om 2 orthesen te laten maken: De Nexgear Tango Enkel-voetorthese voor mijn linkerbeen en een E-MAG Active knie-enkel-voetorthese voor mijn rechterbeen.

Hoe ervaart u het gebruik van deze orthesen?

“In het begin was het wel even wennen om met deze orthesen te leren stappen, maar nu gaat het heel goed. Dankzij mijn nieuwe orthesen heb ik veel meer stabiliteit en heb ik ook mijn hobby kunnen uitbouwen. Ik ben namelijk gepassioneerd door darts sta nu op de 29e plaats op de wereldranglijst van het G-darten. Zonder mijn orthesen was dat niet mogelijk, want dan stond ik veel te instabiel.”

G darter Bart

Wat vindt u van de service van VIGO?

"Ik ben zeer tevreden over de service van VIGO, met name Robbe en Katrijn verdienen een speciale vermelding. Ze hebben me niet alleen geholpen bij het maken van mijn orthesen, maar zorgen staan me ook altijd bij met advies wanneer ik vragen heb.”