Afspraak maken

Elektronische rolstoel opent wereld aan mogelijkheden voor Ingmar

Toen Ingmar zich 36 jaar geleden op 6-jarige leeftijd verslikte in een stukje vlees kregen zijn hersenen een tijd onvoldoende zuurstof. Een lange revalidatie volgde. Sinds kort rijdt Ingmar voor het eerst rond in een elektronische rolstoel en dat opent een nieuwe wereld voor hem.

Ingmar elektronische rolwagen

Begonnen met een manuele rolstoel

“Ingmar kan mentaal alles zeer goed volgen wat er gebeurt”, aldus Geert, de papa van Ingmar. “Fysiek is hij echter niet in staat om zich in een manuele rolstoel zelf voort te bewegen. Dat frustreerde hem en daarom zijn we ook altijd blijven zoeken naar oplossingen.”

Elektrische rolstoel mogelijk?

“In 2020 maakten we kennis met VIGO-zorgverstrekker Stijn nadat Orthotaal door VIGO was overgenomen. Samen met hem zijn we gaan kijken hoe we ervoor konden zorgen dat Ingmar zich toch zelfstandiger zou kunnen voortbewegen.”

“Zo zijn we beginnen testen of een elektronische rolstoel mogelijk zou zijn voor hem. Aanvankelijk ging dit moeilijk omdat het besturen van de rolstoel met een joystick te veel inspanning vergde van Ingmar. Een halfuurtje rondrijden was het maximum en een elektronische rolstoel leek dan ook onmogelijk”

Volledig op maat gemaakt

“Toch gaven we niet op en dat deed Stijn ook allerminst. Na verder te analyseren hoe Ingmar geholpen kon worden, werd er geopteerd om de bediening van de rolstoel centraal op het tafelblad te monteren, zodat Ingmar op het tafelblad kan steunen en veel minder energie moet verbruiken tijdens het besturen van de rolstoel. Dit in combinatie met een verstelbare rugleuning en een liftfunctie zodat hij hoger of lager kan zitten hebben ervoor gezorgd dat het voor Ingmar toch mogelijk is om met een elektronische rolstoel te rijden.”

Met de rolstoel mee tijdens wandeltochten

“Ingmar was meteen enthousiast en geniet volop van de extra bewegingsvrijheid die hij nu heeft. Er is een nieuwe wereld voor hem open gegaan. Doordat de rolstoel volledig op zijn maat is afgesteld verbruikt hij veel minder energie en vergezelde hij ons al op wandelingen van 10 km.”

“Momenteel wordt onze auto aangepast, zodat de elektronische rolstoel vlot mee kan en dan trekken we er ongetwijfeld elk weekend samen op uit. Dat is echt iets om naar uit te kijken. Eens de auto is aangepast kan Ingmar ook zijn rolstoel meenemen naar de leefgroep waar hij tijdens de week verblijft en ook daar zal hij dankzij zijn rolstoel zelf kunnen beslissen wanneer hij zich verplaatst.

Een echte vertrouwensband

“Het is fantastisch om Ingmar zo te zien. We hadden nooit verwacht dat hij dit allemaal zou kunnen. We zijn dan ook het ganse team van VIGO Roeselare heel dankbaar. We worden er telkens goed ontvangen en ook als er een herstelling nodig is, worden we snel geholpen door Bjorn. Je voelt dat die mensen het beste voor hebben met Ingmar en dat ze er alles aan doen om ons te helpen. Op die manier hebben we dan ook al een mooie vertrouwensband opgebouwd”, besluit Geert tevreden.