Afspraak maken

In de puberteit gaat het uiterlijk een steeds belangrijkere rol spelen. Wanneer je een scoliose hebt en hiervoor korset draagt wil je niet anders zijn als de rest. Hiermee omgaan kan soms een echte lichamelijke en mentale worsteling zijn.

P getuigenis korset 1

Toen Lieke 6 jaar was, werd de scoliose ontdekt. Sinds die dag draagt ze elke dag heel moedig een korset om er voor te zorgen dat de scoliose niet verergert. Ik of mijn collega’s zien Lieke een paar keer per jaar bij VIGO : Jaarlijks maken we een nieuw korset en wanneer Lieke ergens last van heeft maakt haar mama een afspraak bij ons om het korset een beetje aan te passen.

Een korset dragen is niet te onderschatten: Het korset moet 23 op 24 uur per dag gedragen worden. Het is gemaakt uit kunststof en het zit strak om het lichaam. Lieke weet dit uit ervaring en vertelt in een interview over haar korset.

Lieke heeft bijna al haar korsetjes bijgehouden.

Ze hebben allemaal een ander motiefje : de eerste had een MegaMindy print, voor haar volgende exemplaren koos ze voor hartjes, tatoos en uiltjes.

Ze vertelt dat ze haar korset zonder problemen zelf uit kan doen. Maar om het opnieuw aan te krijgen moet ze toch wel hard aan de velcrobandjes trekken en dan krijgt ze soms nog wat hulp. Schoenen aan- en uitdoen is voor haar geen probleem omdat ze best lenig is. Ik vertel haar dat ik soms wel de tip geef aan de meisjes en jongens die wat stijver zijn om hun schoenen met een schoenlepel aan te doen of dat ze dan in zit hun ene been over het andere kunnen leggen om hun kousen en schoenen aan te krijgen.

P getuigenis korset

Lieke heeft niet vaak pijn wanneer ze haar korset draagt. Een nieuw korset is weer altijd wat wennen en als ze veel gegroeid is kan het zijn dat er iets niet meer helemaal goed zit. Dan wordt er een afspraak gemaakt bij V!GO om het korsetje een beetje aan te passen. Ze geeft wel aan dat het soms ‘vervelend’ is om het korset te dragen als ze lang moet zitten of om te sporten. Om te fietsen en te spelen houdt ze hem aan maar tijdens de turnles of tijdens haar hobby, rope-skipping, is afgesproken dat ze het uit mag doen.

Slapen met haar korset aan is geen probleem. De matras is zacht genoeg en ze wordt zelden wakker ‘s nachts. Ik vertel haar dat er sommigen zijn die extra kussens onder hun matrassenbeschermer leggen zodat ze de randen van het korset wat minder voelen of met een ‘rolvormig kussen’ tussen hun benen slapen omdat ze dit comfortabeler vinden.

Wanneer ik Lieke vraag of ze soms vragen krijgt van klasgenootjes en vriendjes heeft ze eigenlijk de perfecte oplossing: Als ze ergens komt waar ze nog niemand kent, zoals op een kampje, vertelt ze het gewoon meteen. Heel soms is er wel eens iemand die een ‘stomme’ opmerking maakt maar daar probeert ze zich niet te veel van aan te trekken.

Als laatste vroeg ik ook nog aan haar of je kan zien dat ze een korset draagt : Ze draagt hem over een speciaal onderhemdje dat ze kreeg bij V!GO en onder haar kleren. Eigenlijk kan je hem dus niet zien. In de zomer, als ze een bloesje aanheeft met dunne schouderbandjes kan je wel een stukje van het korset zien aan de bovenkant. Maar met de meeste kleren zie je haast niets en zeker niet met iets lossere kledij.

Lieke houdt het supergoed vol met haar korset en ze weet dat ze hem zal moeten dragen tot ze volgroeid is. Het is zeker niet altijd gemakkelijk maar de radiografie die de dokter om de 6 maanden van haar rug laat nemen toont dat haar rug met het korset terug recht is en dat motiveert haar!