Afspraak maken

‘Wanneer ik mijn mck heb, geef ik een feest!”, Nancy wacht vol ongeduld op de goedkeuring voor terugbetaling van haar elektronische protheseknie die haar haar vrijheid en een normaal leven teruggeeft.’

De moeilijke keuze voor een amputatie

Nancy is steeds sportief geweest en schopte het zelfs tot de Red Flames, onze nationale vrouwelijke voetbalploeg, tot blessures met onherstelbare beschadiging en enorm veel pijn haar tot de moeilijke beslissing om te kiezen voor amputatie dwongen. Gesteund door haar man en zoon, die voluit koos voor een pijnvrije, gelukkige mama liet ze de operatie uitvoeren.

Bij het ontwaken was de pijn waar Nancy al 10 jaar te kampen had, verdwenen. “Dit verhoogde mijn levenskwaliteit in die mate dat zowel ik als mijn vrienden, de amputatie meteen konden aanvaarden’ vertelt Nancy.
Haar opgewekte karakter en doorzettingsvermogen zorgden er voor dat Nancy meteen aan de slag ging om zoveel mogelijk haar actieve levensstijl opnieuw op te nemen.

Nancy 1

Niet enkel rozengeur en maneschijn.

Nancy loopt op een mechanische knie waarvan zij zegt ‘het is zonder twijfel een goede knie maar toch loop ik ‘met de rem op’. Door verschillende valincidenten is ze haar zelfvertrouwen kwijt en vertrouwt ze ook niet voluit op haar prothese. “Als je valt tijdens het winkelen, schieten mensen je te hulp en dat is natuurlijk zeer vriendelijk maar vanbinnen voel ik me dan zo hulpeloos en klein dat ik zou willen verdwijnen. Eén keer voelde ik me zo rot dat ik de knie heb vastgezet en met een stijf been naar de auto ben gewandeld. In de auto heb ik de prothese op de achterbank gegooid en ben daarna de hele dag in mijn rolstoel gaan zitten.

Terug naar het normale leven.

Eind vorig jaar kwam dan eindelijk het verlossende nieuws van de terugbetaling van elektronische protheseknieën in België. In overleg met VIGO kon Nancy een C-Leg testen en er ging meteen een wereld voor haar open. Zij noemt het terug naar het normale leven’: opstapjes in winkelstraten, hellingen aflopen, wandelen met de hond op oneffen terrein,… Het kan plots weer allemaal !

Bovendien kost het ook allemaal veel minder moeite en energie waardoor Nancy niet uitgeput raakt en veel langer actief kan blijven. ‘Mijn mechanische knie deed ik thuis dikwijls uit om daarna gebruik te maken van mijn rolstoel. Dat is niet het geval met de C-Leg: ‘die gaat praktisch niet uit en mijn rolstoel staat dikwijls werkloos aan de kant”

DSC 0830

Het is haar nature niet om negatief te zijn maar Nancy is toch wel wat verontwaardigd dat het zo lang moest duren vooraleer mensen met een bovenbeenamputatie op de beste manier verzorgd kunnen worden met een elektronische knie terwijl dit in onze buurlanden al zoveel langer kon. Niet alleen werd mijn persoonlijke vrijheid enorm beperkt maar hierdoor kon ik ook niet voluit meedraaien in de maatschappij.

Gelukkig is er licht aan het einde van de tunnel. De kinesisten bij VIGO hebben alle vertrouwen dat het met mijn activiteitsgraad in orde komt maar het blijft spannend afwachten op de goedkeuring van mijn terugbetalingsdossier. Als ik eindelijk mijn eigen C-Leg heb, geef ik een feest om te start van mijn nieuwe actieve leven te vieren !

MCK knieprothese

Wil je weten of jij ook in aanmerking komt voor een MCK (elektronische protheseknie) ?

VIGO expertisecentrum in prothesen heeft een team ervaren prothesisten die voor elke individuele gebruiker de meest aangepaste prothese zoekt en je vrijblijvend kan adviseren.

mck@vigogroup.eu of 09/292 20 00