Afspraak maken

De voorbije maanden heeft VIGO met de patiënte Samira en Ottobock samengewerkt aan een bijzondere prothese met de Genium-knie en Meridium-voet. Een combinatie van deze twee hoogtechnologische producten is uniek in België, en zorgt voor het meest natuurlijke looppatroon dat de technologie op dit moment biedt. Samira vertelt over haar ervaring met de prothese.

In 2012 veranderde het leven van Samira Chafai drastisch door een arbeidsongeval. Na lang sukkelen, hevige pijnen en vele medische ingrepen, werd beslist om het bovenbeen te amputeren. Een beslissing die je niet zomaar neemt, maar bovenop deze moeilijke beslissing waren de informatieve gesprekken met VIGO-experten een houvast voor Samira en haar gezin. Op die manier kregen ze, al voor de operatie, een beter zicht over wat hen te wachten stond. “Dat het niet makkelijk zou worden, wisten we. Maar weten dat een heel team van experten klaar stond, gaf ons een ‘geruster’ gevoel.”

Samira new

Samira’s eerste stappen

Drie maanden na de operatie leerde Samira stappen met een prothese. “Het ‘kunnen stappen’ gaf me een enorm bevrijdend gevoel, maar al snel kwamen ook de ongemakken van een “gewone prothese” naar boven.” Een reden waarom velen snel beginnen uit te kijken naar andere prothese mogelijkheden. Want uiteindelijk zoek je naar de beste manier om te stappen en streef je naar een veilig en stabiel gevoel.

DSCN9103

Geen ‘overbodige luxe’

In samenspraak met VIGO en Ottobock kreeg Samira tijdelijk de Genium-knie om uit testen en later daarbij de Meridium-voet. “Wat een wereld van verschil!” lacht Samira, “na één week kon ik al zo veel meer en voelde ik me heel wat meer ontspannen. Want dankzij deze combinatie verlies ik op geen enkel moment de controle, voel ik me veiliger en kan daardoor zelfs een betere staphouding ontwikkelen. Het lijkt misschien een luxe-oplossing, maar dat is het echt niet! Het betekent dat je weer normaal kunt functioneren op een veiligere manier.”

Samira 3

Ondertussen overwint ze dagelijks nieuwe uitdagingen: “Onlangs stond ik zelfs op de ladder om onze blauwe regen bij te snoeien”, zegt Samira, “ik had niet gedacht dat ik dit ooit nog alléén zou kunnen doen.” De prothese geeft niet alleen een veilig gevoel maar stimuleert ook om te bewegen. “Op vakantie heb ik heel veel gestapt, op ongelijke ondergrond, bergop, bergaf en het lukte allemaal zonder ook maar één keer te vallen!”