Afspraak maken

Toen Thomas een grote schuifdeur open duwde, liep het fout. De deur schoot bovenaan uit de railing en kwam op Thomas terecht.

Foto Thomas Bogaerts

Twee gebroken ruggenwervels

“Door de klap werden 2 van mijn ruggenwervels volledig verbrijzeld. Ik had geen gevoel of kracht meer in mijn benen. In het ziekenhuis stelden de dokters een incomplete dwarslaesie vast. Hierbij zijn de zenuwen gedeeltelijk beschadigd wat zorgt voor verlamming. In tegenstelling tot een complete dwarslaesie is er bij incomplete dwarslaesie wel nog enig herstel mogelijk. Aan die gedachte trok ik me dan ook op”, vertelt Thomas.

Intensieve revalidatie

“Ik kwam bij revalidatiecentrum REVARTE terecht en daar besloten we om er volop tegenaan te gaan. Vijf maanden lang verbleef ik er permanent en deed ik er mijn oefeningen. Geleidelijk aan begon het gevoel in mijn benen toch terug te keren. Door te blijven oefenen bleef het verbeteren en kreeg ik stilaan terug wat kracht in mijn benen. Na die 5 maanden ging ik naar huis en ging ik een jaar lang 5 keer per week langs om mijn oefeningen te doen. Intussen doe ik dat nog 4 keer per week.”

Opnieuw leren stappen

“Het doel was altijd om opnieuw te kunnen stappen. Uiteraard zou ik geen lange afstanden meer kunnen afleggen. Maar korte afstanden afleggen was misschien wel mogelijk. Dat zou al een heel verschil maken, dus bleef ik trainen.”

“In het begin leerde ik opnieuw stappen met een brace aan elk been. Die braces gaven me extra ondersteuning en na verloop van tijd ging het ook wel vlotter. Mijn linkerbeen is echter het zwakst en geregeld zakte ik daar dan ook door. Sinds januari 2022 oefen ik bij VIGO dan ook met een C-Brace aan mijn linkerbeen, een computergestuurde beenorthese die afremt als ik door mijn been dreig te zakken. Zo krijg ik de tijd om mij met mijn rechterbeen of krukken te herpakken. Met die C-Brace voel ik me dus wel een stuk veiliger.”

C-Brace detailfoto

Grondwerker en tractor

“Ik maak me geen illusies en besef dat ik mijn rolstoel altijd nodig zal hebben. Ik zal nooit opnieuw kunnen stappen als voorheen. Maar ik werk als grondwerker en ben ook vaak in de weer met de tractor op de boerderij van mijn vriendin. Als ik dan bijvoorbeeld met mijn C-Brace vanuit mijn auto naar de tractor of grondwerker kan stappen zonder nood te hebben aan een rolstoel, is dat voor mij een enorme meerwaarde.”

“Momenteel oefen ik daar nog elke dag op. Werken lukt nog niet omdat ik nog te intensief moet revalideren. Het is wel mijn doel om opnieuw aan de slag te kunnen en daar kijk ik dan ook heel erg naar uit.”