Afspraak maken

"Het begon met een teen maar het eindigde met een been." Het belang van voetverzorging bij diabetespatiënten.

Untitled design 2022 11 14 T094535 969

Het is vandaag Wereld Diabetes Dag. 680.000 Belgen leven met de diagnose diabetes. Tegen 2030 verwacht men dat het aantal diabetici met 25% zal stijgen en dan is er nog een grote groep mensen die niet weet dat ze de aandoening heeft. Wat vaststaat is dat 1 op 5 diabetici vroeg of laat te maken krijgt met voetwonden. Gevaarlijk, want wanneer er bij een voetwonde niet op tijd wordt gehandeld, kan er een infectie ontstaan die zich kan verspreiden tot op het bot. Dit leidt in het slechtste geval tot een amputatie.

Voetwonden leiden bij Roger tot amputatie

Roger Kokken, een op rust gestelde zelfstandige projectontwikkelaar in onroerende goederen, maakte het zelf mee. Hij werd geconfronteerd met amputatie door slecht genezende voetwonden. Roger is 75 en heeft diabetes sinds 1989:

“Diabetes heeft een enorme impact op mijn leven. Tot mijn 60e kon ik het met medicatie redelijk onder controle houden. Daarna kreeg ik last van complicaties. Slecht genezende voetwonden waren één van die complicaties naast hart-en nierproblemen en zenuw- en zichtproblemen. Dat heeft ervoor gezorgd dat eerst mijn tenen stuk voor stuk geamputeerd werden, vervolgens mijn beide voorvoeten en enkele jaren geleden zelfs mijn rechterbovenbeen. Zoals men in de volksmond wel eens zegt: het begint met een teen maar het eindigt met het been. Dat heb ik in de realiteit ervaren.”

Endocrinoloog Ilke Mariën benadrukt belang van preventie en wondzorg

“Door diabetes kunnen bloedvaten en zenuwen beschadigd raken”, vertelt dokter Mariën, endocrinoloog in de diabetesvoetkliniek ZNA Stuivenberg. “Hierdoor kan de bloedcirculatie verminderen in de benen en de voeten. Dit zorgt ervoor dat je minder gevoel hebt in de voeten, waardoor je niet meteen merkt dat je een wondje hebt. Als deze wondjes niet op tijd professioneel verzorgd worden kunnen ze ontsteken en ernstige complicaties of zelfs amputatie veroorzaken. Naast een goede wondverzorging is preventie cruciaal om het aantal complicaties en amputaties bij voetwonden te laten dalen”, aldus dokter Mariën.

Aangepaste orthopedische hulpmiddelen voor diabetesvoeten

Diabetespatiënten met een verminderd gevoel in de voeten kunnen dus een hele dag met een steentje in de schoen lopen zonder het te voelen of de voeten in een heet bad stoppen zonder op te merken dat ze zich verbranden. Esther Verhamme, Business Unit Manager orthopedische schoenen en orthopedisch zorgverstrekker bij VIGO, benadrukt de waarde van aangepaste orthopedische hulpmiddelen voor diabetesvoeten. “Om voetwonden te voorkomen is het belangrijk om drukpunten te vermijden. Dat kan met aangepaste steunzolen of orthopedische schoenen maar ook speciale diabeteskousen zonder naden kunnen nuttig zijn. Ontstaan er toch wondjes, dan zijn er heel wat mogelijkheden die het genezingsproces ondersteunen. Denk maar aan diabetic walkers, off-loading shoes, steunzolen, enz.

Diabetesvoet verzorgingsprogramma: voorlichting en opleiding

Zorgverleners en patiënten dienen op de hoogte te zijn van hoe voetwonden voorkomen kunnen worden of hoe ze die kunnen laten genezen. VIGO, een bedrijf uit Wetteren gespecialiseerd in orthopedische hulpmiddelen, ziet het belang hiervan in en zet met Het diabetesvoet verzorgingsprogramma in op voorlichting en opleiding. Je ziet het niet aan een patiënt of hij diabetes heeft. Daarom moedigen we door posters en brochures in de consultatieruimten diabetespatiënten aan om zich kenbaar te maken bij de zorgverstrekker. Op die manier kan hij of zij beoordelen of er speciale materialen gebruikt moet worden en kan er extra informatie gegeven worden.

‘Bij mij is het tot een amputatie moeten komen’ zegt Roger Kokken ‘maar Ik hoop van harte met mijn verhaal diabetespatiënten bewust te maken van het belang van een goede regeling van de diabetes glucosewaarden en voetverzorging. Sinds ik de begeleiding heb van een ervaren diabetesspecialiste zijn zowel mijn gewicht als mijn diabetes glucosewaarden haast perfect geregeld.”