Afspraak maken

Neuromodulatie bij de behandeling van spasticiteit

Exopulse Mollii Suit

Heel wat mensen met een neurologische aandoening zoals MS, CVA of CP krijgen te maken met spasticiteit.

Er bestaan verschillende behandelingen ter bestrijding van spasticiteit, waaronder fysiotherapie, orale en injecteerbare medicijnen en chirurgie. Maar kan neuromodulatie – een behandelingswijze waarbij elektrische impulsen bepaalde spiergroepen prikkelen met als doel de zenuwactiviteit te wijzigen of te moduleren – eveneens een rol van betekenis spelen?

Exopulse Mollii Suit

“Neuromodulatie is een technologie waarbij elektrische impulsen de werking van het zenuwstelsel beïnvloeden. Het doel ervan is om de zenuwactiviteit te moduleren en daarmee pijn en spierspasmen te verminderen en bepaalde lichaamsfuncties opnieuw te bevorderen. Sinds vorig jaar gebruiken we een innovatief neuromodulatiepak bij mensen met spierspasmen met als doel om de spiergroepen in het lichaam zoveel mogelijk opnieuw naar de normale en gezonde balans terug te brengen”, aldus Jelle Van Durm, Portfolio Manager bij VIGO.”

“Het pak – Exopulse Mollii Suit – bestaat uit een jas, een broek en een controle-unit waarin 58 elektroden verwerkt zitten die zachte, nauwelijks waarneembare impulsen sturen naar 40 spiergroepen. Hierbij worden zowel de gespannen, spastische spieren als de verzwakte spieren die daar gewoonlijk tegenwicht aan bieden gestimuleerd. Deze impulsen zorgen ervoor dat de gespannen spieren zich ontspannen en reactiveren de antagonistische spieren, waardoor het natuurlijke evenwicht van de groep wordt hersteld en het lichaam weer kan bewegen zoals het hoort.”

Exopulse Mollii Suit - mama met kind

Veelbelovende resultaten

“Patiënten – zowel kinderen als volwassenen – dragen het pak gedurende 60 minuten en herhalen dit proces om de 48u. Na een eerste sessie van 60 minuten kunnen de eerste resultaten al zichtbaar zijn en die zijn erg veelbelovend. Zowel qua bewegingsvrijheid, vermoeidheid, pijn, algemene balans als wandelsnelheid zijn er duidelijk positieve effecten waarneembaar die voor deze mensen echt wel life-changing kunnen zijn”, aldus Jelle Van Durm.

“De tot hiertoe gepubliceerde klinische studies bij patiënten met MS, CP of een beroerte bevestigen dit gunstige effect. Zo blijkt dat het pak vier weken regelmatig dragen leidt tot een vrijer en veiliger bewegingspatroon én minder aan spasticiteit gerelateerde pijn1. Momenteel werkt men aan nieuwe studies met een groter aantal deelnemers om de effecten van dit pak verder te kunnen aantonen.”

Jannick, een man van 30 jaar die al 4 jaar aan MS lijdt, getuigt: “De Exopulse Mollii Suit maakt voor mij echt een wereld van verschil. Nadat ik het pak 60 minuten had gedragen, bleek dat ik onbewust opnieuw zonder wandelstok was gaan wandelen, terwijl dat voorheen amper nog mogelijk was.”

Ook rolstoelatlete Joyce Lefevre is aangenaam verrast: “Sinds ik de Exopulse Mollii Suit regelmatig draag ervaar ik minder spasticiteit en minder pijn. Tijdens mijn trainingen merk ik duidelijk dat ik hierdoor meer ontspannen kan sporten en minder pijn moet verbijten. Ik voel dat ik meer energie heb nu en dat is echt een hele verademing.”

Internationale verspreiding

“België is niet het eerste land waar Exopulse Mollii Suit wordt ingezet ter behandeling van spasticiteit ”, aldus Michiel Meerbergen, CEO bij VIGO. “Zo wordt het pak ook al gebruikt in Italië, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Ook daar is de feedback van patiënten zeer positief en dat stemt ons hoopvol wat betreft de impact van deze technologie naar de toekomst toe.”

Geen wondermiddel

“Dit neuromodulatiepak is natuurlijk ook geen wondermiddel. Om spasticiteit te behandelen moet je een puzzel leggen die voor elke patiënt anders is en uit verschillende puzzelstukken bestaat. Exopulse Mollii Suit is een nieuw puzzelstuk dat extra mogelijkheden biedt, maar voor sommige mensen ook niet zal helpen. Je moet het zien als een extra hulpmiddel dat complementair is met de andere behandelingsmethoden. Bij voorkeur wordt dit pak gebruikt in combinatie met fysiotherapie, training of fysieke activiteit. Het is dus niet in strijd voor gebruik met de meeste standaardtherapieën. Het mag niet worden gebruikt in combinatie met geïmplanteerde medische hulpmiddelen, waaronder een intrathecale baclofenpomp”, vertelt Jelle.

Testen

“Mensen die in aanmerking komen voor het neuromodulatiepak worden eerst bij ons getest. We vergelijken hun spasticiteit en range of motion voor ze het pak dragen en vervolgens nadat ze het pak 60 minuten gedragen hebben op basis van videobeelden en hun bewegingsgraad. Deze info gebruiken we om de controle-unit van het pak individueel in te stellen volgens de behoefte van de persoon in kwestie. Als daaruit blijkt dat de patiënt hier mogelijk mee geholpen zal worden, dan krijgen ze het neuromodulatiepak een week mee naar huis, waarna we een definitieve en objectief gedocumenteerde evaluatie maken.”

Ken je mensen die in aanmerking komen om het pak te testen, dan kan u altijd een mailtje sturen naar exopulse@vigogroup.eu. Vervolgens zullen we contact opnemen om de specifieke situatie van deze patiënt te screenen alvorens over te gaan tot een test.