Afspraak maken

Paralympics: achter de schermen van het Ottobock Technical Service Center

Paralympics: achter de schermen

De Paralympische Spelen van 2024 in Parijs kondigen zich aan als de grootste uit de geschiedenis. VIGO zit op de eerste rij en is een trotse officiële partner van Paralympic Team Belgium. Voor deze Paralympics zijn er maar liefst 2,8 miljoen tickets beschikbaar. 4.400 van ’s werelds beste Paralympische atleten gaan de strijd met elkaar aan op zoek naar eremetaal. Meer dan 180 verschillende nationaliteiten nemen deel verspreid over 549 verschillende wedstrijden en 22 verschillende sportdisciplines.

Niet alleen de atleten staan voor een episch duel en een geweldige ervaring. Ook Ottobock zal opnieuw van de partij zijn. Sinds de Paralympische Spelen van 1988 in Seoul is Ottobock als hoofdpartner al op elke editie van de Winter- en Zomerspelen ter plaatse gekomen met een internationaal team van technici (waaronder ook VIGO-werknemers) die atleten helpen hun orthopedische hulpmiddelen of mobiliteitshulpmiddelen te onderhouden en te repareren wanneer nodig.

We vroegen aan Peter Franzel, hoofdverantwoordelijke Events & Exhibitions bij Ottobock, hoe zo’n technisch servicecentrum er precies uitziet en waarom dit zo belangrijk is.

164 medewerkers, 24/7 beschikbaarheid, 2.500 herstellingen

“De Paralympics van Parijs worden opnieuw een echt huzarenstuk”, vertelt Peter Franzel. “Ons technisch servicecentrum in het Paralympisch dorp zal in totaal zo’n 650 vierkante meter groot zijn. Daarnaast voorzien we ook nog eens 15 kleinere servicecentra op verschillende locaties waar de competities doorgaan.

Om alles voor te bereiden, komen wij al 2 weken voor de officiële start ter plaatse. In totaal zullen er 164 medewerkers uit 41 landen die samen 32 verschillende talen spreken, aanwezig zijn. We schatten dat er ongeveer 2.500 herstellingen zullen plaatsvinden.”

“Ons doel? Atleten moeten 24/7 bij ons terechtkunnen voor het onderhouden en repareren van hun orthopedische hulpmiddelen of mobiliteitshulpmiddelen, zodat zij zich zonder zorgen kunnen
focussen op hun sportieve prestaties.

Het maakt ook helemaal niet uit van welk merk hun prothese, orthese of rolstoel is. Onze mensen beschikken over alle nodige kennis om alle mogelijke onderhouds- of reparatiewerken uit te voeren over verschillende merken heen. Een zeer belangrijke taak, want als een hulpmiddel niet naar behoren werkt op het moment van de waarheid, dan is alle training voor niets geweest. Dat willen we te allen tijde voorkomen.”

Technical Service Center Ottobock

Snelheid maken en duizenden reserveonderderdelen

“Wanneer atleten ons nodig hebben, dan staan we er voor hen. Eerst analyseren we het probleem. Vervolgens kijken we welke technicus de nodige expertise en talenkennis heeft om het probleem in kwestie op te lossen. De reparatie- en onderhoudswerkzaamheden die we uitvoeren zijn zeer divers. Dat kan zeer eenvoudig zijn zoals bv. het vervangen van een rolstoelband, maar zelfs dan is er een hoge werkdruk.

Stel dat een speler tijdens bijvoorbeeld een wedstrijd rolstoeltennis plots een platte band heeft, dan moet die zo snel mogelijk hersteld worden, want anders wordt de wedstrijd stopgezet. Daarom zetten we naast ons servicecentrum in het Paralympisch dorp ook 15 kleinere servicecentra op. Zo kunnen we atleten altijd zeer snel verder helpen.

We hebben ook heel wat reserveonderdelen mee van alle grote fabrikanten van orthopedische hulpmiddelen. Zo kunnen alle Paralympische atleten bij ons terecht.
-

“Niet elke herstelling is natuurlijk even eenvoudig. Daarom brengen we heel wat materiaal mee. Zo beschikken we onder meer over boormachines, naaimachines, ovens, lasapparatuur, freesmachines, 3D-printers en natuurlijk grote werkbanken met gereedschap.

Daarnaast hebben we een enorme hoeveelheid reserveonderdelen mee van alle grote fabrikanten van orthopedische hulpmiddelen. Die fabrikanten sturen ons vooraf onderdelen op en laten het onderhoud aan ons over, omdat ze zelf geen werkplaats hebben op de Paralympics. Zo kunnen alle Paralympische atleten bij ons terecht.

Werkplaats Ottobock Paralympics

De kleinste details tellen

“De Paralympische sporten worden op een steeds hoger niveau beoefend. Als je weet dat op de afgelopen Paralympics in Tokio er maar 0,4 seconden verschil was tussen de eerste en de vijfde plaats in de 100m sprint lopen T63 categorie bij de mannen waar met blades gelopen werd, dan weet je dat de kleinste details de doorslag geven. Bij elke reparatie moeten we dan ook zelf elk detail in acht nemen en dat is een heel mooie uitdaging en zet ons op scherp.

Innovatie

“Een andere evolutie die we zien, is dat er naast handenarbeid ook steeds meer technologische innovatie komt kijken bij herstellingen. Zo gaat er nu ook naast een freesmachine een scanner en een 3D-printer mee zodat we ter plaatse ook 3D-onderdelen kunnen printen. Die digitale vooruitgang bespaart ons veel tijd en zorgt er ook voor dat we meer atleten kunnen helpen in minder tijd”, besluit Peter Franzel.

De Paralympische Zomerspelen in Parijs gaan van start op 28 augustus 2024 en duren tot 8 september. Na de succesvolle editie in Tokio stuurt VIGO opnieuw enkele verstrekkers naar Parijs die mee zullen draaien in het Paralympisch Service Centrum van Ottobock.