Afspraak maken
beenprothesen en voetprothesen header image

Met een beenprothese of voetprothese kan je voor een groot deel je mobiliteit en bewegingsvrijheid herwinnen.

Vrouw in living met beenprothese

Op maat

Een been- of voetprothese passen we aan op basis van de noden van de patiënt. We houden hierbij rekening met het activiteitsniveau en de persoonlijke wensen. Sommige mensen vinden het belangrijk dat een prothese er levensecht uitziet en willen daarom een esthetische prothese. Anderen vinden de functionaliteit zeer belangrijk. Samen gaan we op zoek naar de beste match.

Heb je specifieke vragen, contacteer ons zodat we voor u een oplossing kunnen zoeken.

Soorten protheses

Op basis van het amputatieniveau, onderscheiden we volgende prothesen :

  • Voet-/teenprothese
  • Onderbeenprothese
  • Bovenbeenprothese
Voetprothesen

Voet-/teenprothese

Bij een (gedeeltelijke) amputatie van de voet, voorzien we een siliconen prothese. Deze prothese verbetert het looppatroon en beschermt de stomp. Daarnaast heeft een siliconen prothese vooral ook een esthetische functie.

We maken de prothese zo levensecht mogelijk in ons eigen siliconenatelier.
We spiegelen hierbij de gezonde voet of tenen. De vorm van nagels en aders nemen we nauwkeurig over.

We bootsen ook de kleur van de gezonde ledemaat levensecht na. Wie wil kan kiezen voor een tattoo op de prothese. We kunnen eender welk ontwerp op uw aanbrengen. Kleur, zwartwit, een dier of een speciaal symbool? Alles is mogelijk op voorwaarde dat de afbeelding haarscherp is, een witte/transparante achtergrond heeft en niet te groot is. Inspiratie opdoen kan via www.pngtree.com

Sven De Caesstecker met beenprothese

Onderbeenprothese

Bij een amputatie onder de knie, werken we met een onderbeenprothese. Deze bestaat uit een prothesevoet en prothesekoker met verbindingsstukken.

Met onze 3D-printtechniek, zorgen we voor een nog betere pasvorm van de prothesekoker.

Wij hebben eveneens een ruime ervaring met alle soorten blades, van blades om te stappen tot blades om te sporten.

Indien gewenst werken we de onderbeenprothese af met een levensechte siliconen cover of een designcover.

Eerste 3D-geprinte kokers in België

VIGO was de eerste om 3D-geprinte prothesekokers op de markt te brengen.

Lees het volledige artikel hier
Lander met een bovenbeenprothese

Bovenbeenprothese

In geval van een amputatie boven de knie heb je een bovenbeenprothese nodig. Die bouwen we op met een prothesevoet, -knie, -koker en de nodige verbindingsstukken.

Bij VIGO kan u verschillende prothesevoeten uittesten. Naast de prothesevoet vormt de protheseknie een essentieel deel van de bovenbeenprothese. Die zorgt voor een soepeler stappatroon, maar ook voor meer veiligheid en stabiliteit.

Het juiste type maar ook de instellingen van een protheseknie zijn van cruciaal belang. Dit zorgt ervoor dat je bewegingen en gangpatroon zo natuurlijk mogelijk zijn. Afhankelijk van je activiteitsniveau werken we met een mechanische of elektronische knie.

Rheo Knee beenprothese

Hoogtechnologische kniesystemen

De nieuwste hoogtechnologische kniesystemen worden aangestuurd door een microprocessor.

Deze microprocessor gestuurde knieën (MCK's) bevatten sensoren. Die detecteren en verwerken de beweging van de knie. Dan zetten ze die beweging om naar een correcte reactie.

Wanneer je snel wandelt, zal het onderbeen sneller naar voor bewegen. Dreig je te struikelen, dan zal de prothese iets langer gestrekt blijven. Zo krijg je tijd om je evenwicht te vinden. Je kan er ook mee op oneffen ondergronden, trappen en hellingen stappen.

Er zijn verschillende soorten MCK's beschikbaar. De knie die bij jou past hangt af van je activiteitsniveau en je behoefte aan veiligheid. Bij VIGO hebben we hier heel wat ervaring mee. We werken samen met de meest innovatieve leveranciers. Onze prothesisten bekijken met jou de verschillende mogelijkheden en laten je meerdere knieën testen vooraleer ze je een goed onderbouwd advies geven. Meer lezen over de verschillende microprocessor gestuurde knieën?

Ontdek er alles over!

Eric met beenprothese op vliegtuig

Een microprocessor gestuurde knie doet het werk niet alleen

Het is zeer belangrijk om je nieuwe knie goed te leren gebruiken, zodat je hem ten volle kan benutten.

Bij VIGO hebben we hier al heel veel patiënten mee geholpen. We zorgen ervoor dat je zo snel mogelijk resultaat boekt. We kunnen jou begeleiden op verschillende manieren:

  • in het revalidatiecentrum
  • in de VIGO loopschool (ook nadat je het revalidatiecentrum hebt verlaten, kan je hier terecht)
  • via digitale oefenprogramma’s die je thuis kan volgen

Het allerbelangrijkste is dat we er voor je zijn om je te ondersteunen en je vooruit te helpen. Ook als het even wat moeilijker gaat.

Bij problemen met je protheseknie kan je altijd bij ons terecht.

Geïnteresseerd in hoe we werken? Benieuwd wat we voor je kunnen doen? Maak een afspraak met één van onze prothesisten en we nemen de tijd om naar je te luisteren en de beste oplossing te vinden.

Video: mijn elektronische knie