Arm, hand, vingerprothesen
Een amputatie van de arm, hand of vinger(s) is vaak het gevolg van een trauma. Maar ook een aangeboren afwijking, een tumor, een infectie of een vasculair probleem kan aan de basis van een amputatie liggen.
Prothesen voor bovenste ledematen
Door een amputatie van een bovenste ledemaat verlies je niet alleen je motoriek, maar ook sensibiliteit en proprioceptie (het ontvangen en verwerken van prikkels die in het eigen lichaam ontstaan).
Het kunstmatig vervangen van een bovenste ledemaat is een vak apart. Dankzij onze jarenlange expertise en ervaring helpen wij jou op weg.
Een armprothese kan de belangrijkste basisfuncties van de verloren hand opvangen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voorwerpen pakken, dragen of verplaatsen. Iets openen of sluiten is ook mogelijk. Daarnaast is een armprothese voor veel mensen ook op esthetisch vlak belangrijk.
Op basis van het amputatieniveau, onderscheiden we volgende protheses :
- Vinger- of handprothese (prothesehand of prothesevingers)
- Onderarmprothese (prothesehand, prothesekoker + verbindingsstukken)
- Bovenarmprothese (prothesehand, prothese-elleboog, prothesekoker + verbindingsstukken)
Types prothesen
Passieve prothesen
Een passieve prothese is een prothese die je niet kan laten bewegen.
Deze prothesen worden meestal puur om esthetische redenen gebruikt. Deze sierprothese biedt een oplossing voor verschillende amputatieniveaus (vinger, hand of arm). Bij amputaties vanaf de onderarm wordt deze esthetische prothese ook als fixatiemiddel gebruikt. Zo helpt dit bijvoorbeeld bij het vasthouden van een blad papier op tafel of om iets te klemmen tussen het lichaam en de onderarm.
In ons siliconenatelier kunnen onze medewerkers een passieve prothese zo levensecht mogelijk maken. Ze kijken hiervoor naar de gezonde vinger, hand of arm en spiegelen dit naar de prothese. Ze nemen ook de vorm van nagels, huidrimpels en aders nauwkeurig over. Dankzij een kleurbepaling is het verschil met de valide ledemaat minimaal.
Een ander passieve prothese is de werkprothese. Deze prothese heeft als doel een specifieke handeling uit te voeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vasthouden van een werk- of muziekinstrument of het uitvoeren van een bepaalde beweging.
Actieve prothesen
In tegenstelling tot een passieve prothese, kan een actieve prothese wel bewegen.
Je kan ze mechanisch of myo-elektronisch aansturen.
Mechanische prothese
Een mechanische armprothese beweeg je met je eigen lichaamskracht. Met een trekbandage die om je bovenlichaam en gezonde ledemaat zit, maak je bewegingen. Hierdoor kan je met de prothese bepaalde functies uitvoeren zoals bv. grijpen, naar voor of achteren bewegen, hand openen en sluiten enz...
Myo-elektrische prothese
Bij myo-elektrische armprothesen zorgen spierimpulsen voor het aansturen van de prothese. Door de vele programmeermogelijkheden kunnen zelfs zeer minieme impulsen zorgen voor een goed functionerende prothese. Sommige prothesen kunnen strikt functionele bewegingen aan. Meer geavanceerde prothesen gaan nog een grote stap verder en bewegen in bewegingspatronen.
VIGO werkt voor deze prothesen samen met de meest geavanceerde leveranciers.
Jan demonstreert het gebruik van zijn myo-elektrische armprothese
Samen met de arts, de prothesist en het paramedische team, gaat VIGO op zoek naar de oplossing die het best bij jou past.
Verkies je een prothese die zo goed mogelijk lijkt op de gezonde arm of hand?
Vind je het leuk om een apart design te kiezen ?
Heb je specifieke eisen voor bepaalde activiteiten?
We bekijken samen de mogelijkheden.