L werkprothese header image

Een amputatie van de arm, hand of vinger(s) is vaak het gevolg van een trauma. Echter ook een aangeboren afwijking, een tumor, een infectie of een vasculair probleem kan aan de basis van een amputatie liggen.

N afwerking1 DSC 0452

Prothesen voor bovenste ledematen

Door een amputatie van een bovenste ledemaat verlies je als patiënt niet enkel je motoriek maar ook sensibiliteit en proprioceptie (het ontvangen en verwerken van prikkels die in het eigen lichaam ontstaan). Bovendien verandert ook de interactie met de omgeving en kan er een gevoel van onvolledigheid ontstaan ; handen spelen namelijk een grote rol in de communicatie en expressie.

Het spreekt dus vanzelf dat het kunstmatig vervangen van een bovenste ledemaat vaak een proces is waar wij u met onze expertise graag bijstaan en begeleiden om een optimale oplossing te vinden.
Armprothesen kunnen de belangrijkste basisfuncties van de verloren hand opvangen, bv voorwerpen oppakken, dragen en verplaatsen maar ook zaken openen en sluiten. Daarnaast zorgt een armprothese er ook voor dat u uiterlijk opnieuw in balans bent.

Op basis van het amputatieniveau, onderscheiden we volgende protheses :

  • vinger- of handprothese (prothesehand of prothesevingers)
  • onderarmprothese (prothesehand, prothesekoker + verbindingsstukken)
  • bovenarmprothese (prothesehand, prothese-elleboog, prothesekoker + verbindingsstukken)

Verschillende types prothesen

Passieve prothesen

Passieve prothesen kan je niet laten bewegen.
Over het algemeen worden deze prothesen puur om esthetische redenen gebruikt. Deze sierprothese biedt een oplossing voor verschillende amputatieniveaus (vinger, hand of arm). In bijzonder bij amputaties vanaf de onderarm wordt deze esthetische prothese ook als fixatie middel gebruikt tijdens dagelijkse activiteiten, bv een blad papier fixeren op tafel, iets fixeren tussen onderarm en lichaam…

De prothese kan zo natuurgetrouw mogelijk gemaakt worden in ons siliconenatelier. Hierbij wordt gekeken naar de gezonde vinger, hand of arm en worden de vorm van nagels en huidrimpels en aders nauwkeurig overgenomen. Daarnaast wordt een kleurbepaling gedaan zodat het uitzicht van de prothese zo goed mogelijk overeenkomt met het gezonde lidmaat.

Een ander type is de werkprothese. Deze prothese heeft als doel een specifieke handeling uit te voeren zoals bv. een werk- of muziekinstrument vasthouden, een bepaalde beweging kunnen uitvoeren.

K silicone armprothese2
K armprothese2
L werkprothese

Actieve prothesen

In tegenstelling tot een passieve prothese, kan deze wel bewegen. Je kan ze op verschillende manieren aansturen ; mechanisch of myo-electrisch

Mechanische prothese
Een lichaamsbekrachtigde of mechanische armprothese beweeg je met je eigen lichaamskracht. Met een trekbandage die om je bovenlichaam en gezonde lidmaat zit, maak je bewegingen waardoor de prothese bepaalde functies kan uitvoeren zoals bv grijpen, naar voor of achteren bewegen, hand openen en sluiten enz...

Myo-electrische prothese
Bij myo-elektrische armprothesen zorgen spierimpulsen voor het aansturen van de prothese. Door de vele programmeermogelijkheden kunnen zelfs zeer minieme impulsen zorgen voor een goed functionerende prothese. Sommige prothesen kunnen strikt functionele bewegingen aan. Meer geavanceerde prothesen gaan nog een grote stap verder en bewegen in bewegingspatronen.

VIGO werkt voor deze prothesen samen met de meest geavanceerde leveranciers.

.

3105361
2848945
2848919
IMG 1905

Samen met de arts, de prothesist en het paramedische team, gaat VIGO op zoek naar de oplossing die het best bij jou past.

Verkies je een prothese die zo goed mogelijk lijkt op de gezonde arm of hand?
Vind je het leuk om een apart design te kiezen ?
Heb je specifieke eisen voor bepaalde activiteiten?

We bekijken samen de mogelijkheden.

Contacteer ons
menu